Christa Pfeiler – mezzosopraan

Christa Pfeiler en Rudolf Jansen
Christa Pfeiler en Rudolf Jansen

Mezzo-sopraan Christa Pfeiler werd geboren in Duitsland en studeerde zang en piano aan de Musikhochschule te Berlijn. Zij voltooide haar zangstudie aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde aldaar haar solistendiploma. In het vervolg was zij drie jaar verbonden aan de Studio van de Nederlandse Opera, waar zij hoofdrollen vertolkte in opera’s van Mozart (Dorabella), Rossini (Rosina), Händel (Medoro), Gay (Polly Peachum) e.v.a.

Sindsdien is Christa Pfeiler wereldwijd te horen in tal van concerten. Met haar favoriete repertoire, de liedkunst, maakte zij furore in vele landen van Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Rusland en het Verre Oosten.

Op diverse internationale muziekfestivals in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Ierland was zij inmiddels te horen. Bij het Holland Festival maakte zij haar debuut in 1992 in de opera Oorlog en Vrede van Prokovjev.

Zij werkte met dirigenten als Edo de Waart, Hans Vonk, Nicholas Kraemer, Ton Koopman, Jan-Willem de Vriend, Lev Markiz, Klaus-Peter Flor, Salvador Mas, Jean-Paul Penin, Fabio Pirona, Kenneth Montgomery, Kees Bakels, Reinbert de Leeuw en Jos van Veldhoven.

Het repertoire van deze veelzijdige zangeres omvat diverse operarollen, oratoria, concertaria’s en liederen van barok- tot hedendaagse componisten. Haar interpretatie’s van Bach’s oratoria en cantates worden in binnen- en buitenland hogelijk geprezen. Samen met haar echtgenoot, de pianist Rudolf Jansen, gaf zij tal van recitals en maakte zij vele CD- en radio-opnamen.

Tot de CD-opnamen waaraan Christa Pfeiler haar medewerking verleende, behoren o.a. het complete liedoeuvre van E. Grieg door het Noorse label Victo-ria Records, in Cannes onderscheiden als “Best Special Edition”, de CD-opnamen van alle liederen van Alphons Diepenbrock door het Centrum Nederlandse Muziek, de opera “Il piccolo Marat” van Pietro Mascagni, (Bongiovanni) alsmede de Franse première van de “Messe Solennelle” van Hector Berlioz. Een solo-CD met liederen van Brahms, Schumann, Korngold en Chopin-Viardot verscheen eveneens bij Victoria Records en werd door de internationale pers zeer lovend ontvangen.

Christa Pfeiler geeft regelmatig masterclasses voor lied-duo’s in binnen- en buitenland. Voor het volgende seizoen staan onder meer concerten en masterclasses in Duitsland en Canada gepland.

Christa Pfeiler is prijswinnares van het Internationale Opera- en Belcanto-Concours te Gent en het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch.

 

Geelvinck Salon:

In de Geelvinck Salon van 10 mei 2015 treedt Christa Pfeiler op met pianist Rudolf Jansen met het programma: ‘Parels uit Vijf Eeuwen Liedkunst’

Overzicht