Dasha Beltiukova – fluit

Dasha Beltiukova werd in 1980 geboren in Minsk.

In 1987 begon zij met piccolo- en dwarsfluitlessen bij de professor Nina Avramenko aan het Muziek College te Minsk. In 1990 maakte Dasha haar debuut als soliste, begeleidt door het “Belarussisch” kamerorkest in het concertgebouw van Minsk.

Begin jaren 90 heeft zij diverse tournees gemaakt door verschillende landen van Europa; zowel met orkest als samen met de pianist Sergey Smirnov, met wie zij tot op heden nog regelmatig optreedt.

In 1995 heeft Dasha de tweede prijs gewonnen met het internationaal muziek concours voor Jonge Muziekanten in Rusland. In 1996 vervolgde zij haar studie aan het Muziek College bij Valery Grigoriev. In dezelfde periode heeft Dasha deelgenomen aan verschillende internationale muziekwedstrijden waaronder in Duitsland (Bruhl en Hamburg) en in Engeland (Bath).

Tijdens de Holland Music Sessions ’97-’98 heeft Dasha deelgenomen aan ‘masterclasses’ van beroemdheden als: Aurele Nicolet, Peter-Lukas Graf, Trevor Wye, Andras Adorjan, Lorant Kovacs en Rien de Reede. Kort daarna werd zij door Trevor Wye uitgenodigd voor privé-lessen in Engeland.

Vanaf 1998 tot 2000 vervolgde Dasha haar studie aan de Muziek Academie in Minsk onder leiding van professor Boris Nichkov. Dasha heeft in deze periode vele optredens gehad met het Radio symfonie orkest. Door Dasha’s groeiende bekendheid in Belarus zijn er veschillende TV – en Radio opnamen van haar concerten gemaakt. In 1999 is haar eerste CD uitgekomen.

In 2000 is Dasha haar studie gaan voortzetten aan het Conservatorium van Amsterdam, o.l.v. professor Harrie Starreveld. Zij heeft deelgenomen aan masterclasses van o.a. Jacques Zoon. In 2004 heeft Dasha haar Masteropleiding afgerond.

Sinds het begin van haar studietijd in Nederland treedt Dasha regelmatig op met de muzikanten Bernd Brackman, Sergey Smirnov, Anna Azernikova, Ksenia Beltiukova en Mirjam Rietberg.

In 2003 heeft Dasha op uitnodiging van de Zhengzhou University een masterclass-presentation in combinatie met een serie concerten gegeven in China.

Sinds 2006 is Dasha te zien en te horen in Nederland op Radio, TV en in grote concertzalen (o.a. Concertgebouw van Amsterdam) met haar MirAnDa Trio (fluit, zang en harp).

 

Impressies

 

“… zij is een echt podiumbeest!”

Walter van Hauwe 7 mei 2004 Bachzaal, Amsterdam

(Het afsluitend examen van de Voortgezette opleiding)

“…zij een fantastische fluitiste is met een heel eigen muzikale stijl. Zij is een bijzonder talent!”

 Harrie Starreveld 30 september 2003 Nederland

Conservatorium van Amsterdam

 

Op 14 april 2013 treedt Dasha Beltiukova op met het MirAnDa Trio in de Geelvinck Salon

 

Overzicht