Duo Merpati

Sinta Wullur is een veelzijdige componist die verschillende genres beheerst. Kenmerkend aan haar composities is het treffen van sfeer en het ontwikkelen van een dramatische lijn. Een belangrijk thema in haar werk is overbrugging van culturen. Ze put uit een muzikaal reservoir dat gevuld wordt door veel zelf te doen. Naast klassiek piano maakte ze zich de gamelan- en Indiase muziek eigen. Voor het verwezenlijken van haar ideeën liet ze een nieuw instrumentarium bouwen, de twaalftonige chromatische gamelan.

Sinta Wullur werd geboren in Indonesië en woont sinds haar tiende jaar in Nederland. In Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium begon ze haar muzikale studies met klassiek piano bij Willem Brons.

Na het piano-examen kreeg haar belangstelling voor het creeëren van muziek de overhand en studeerde ze compositie bij Ton de Leeuw aan het Sweelinck Conservatorium. Ze vervolgde de studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Theo Loevendie en Louis Andriessen en sloot dat af in 1991. Op beide conservatoria werkte ze ook in de electronische studio o.l.v. Gilius van Bergeijk en Jan Boerman.

Sinds 1983 heeft ze zich verdiept in verschillende muziekstijlen uit het oosten. In Amsterdam volgde ze jarenlang Indiase zang. Enkele maanden per jaar studeerde ze gamelan en zang in Indonesië, op Java en Bali.

In 2002 werd Sinta Wullur uitverkozen als “Toondichteres des Vaderlands”. In november 2003 werd het drie-daagse festival “Gamelan Movements & Voice Expeditions” rond haar werk gepresenteerd door stichting Vrouw en Muziek en Muziekcentrum de IJsbreker.

Haar composities zijn uitgevoerd door diverse Nederlandse orkesten/ensembles op de gangbare Nederlandse podia voor nieuwe muziek en wereldmuziek.

In het buitenland zijn veel composities van Sinta Wullur uitgevoerd op internationale festivals. Op internationale conferenties als de ‘Pacific Composers Conference’ en de ‘Asian Pacific Festival’ werd zij uitgenodigd voor het geven van lezingen.Van veel muziekuitvoeringen zijn binnen en buiten Nederland radio-opnamen uitgezonden.

Lees meer over deze veelzijdige musica en componiste: www.sintawullur.nl

Monique Copper brengt programma’s met piano solo, piano en verhaal en met diapriojecties. Een van haar specialisaties zijn lezingen met pianorecitals over hedendaagse pianomuziek. Ook ontwikkelt zij vormen van muziektheater, in samenwerking met beeldend kunstenaars, schrijvers en componisten, zoals in dit geval met Sinta Wullur.

Monique Copper studeerde in Genève, Rotterdam en Utrecht, waar zij haar solistendiploma behaalde in 1975 onder leiding van Ria Groot. Zij nam deel aan- masterclasses in Budapest ( Bartók Seminar), Darmstadt ( Aloys Kontarsky) en Nice (Pierre Sancan) en studeerde  electronische muziek bij Ton Bruynèl.

Zij vervolgde haar studie bij Ton Hartsuiker en Geoffrey Madge in Den Haag en in London bij Martino Tirimo en Stephen Savage. Daarna werd zij nog gecoached door Luli Oswald: Braziliaans meesterpianiste en een dochter van Arthur Rubinstein.

Zij geeft concerten in binnen en buitenland zowel solistisch als met diverse ensembles. Op haar programma’s zijn vaak premières van nieuwe werken en componisten schrijven en hebben speciaal voor haar nieuw werk geschreven.

Zij verbleef enige jaren in Londen en gaf daar vele recitals. Ook maakt zij tournees, niet alleen door Europese landen maar ook naar Zuid-Amerika, Azië (India 2001) en meerdere malen naar de Verenigde Staten.

Meer informatie over deze pianiste en muziektheatermaakster: www.moniquecopper.nl

 

Overzicht