Elise Dupont – viool

Elise-Dupont-viool-©Foppe-Schut
Elise-Dupont-viool-©Foppe-Schut

Nadat Elise de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk ontdekte ging er een nieuwe wereld voor haar open. Zij studeerde barokviool bij Kati Debretzeni en behaalde in 2015 haar bachelor diploma. Op het moment is zij bezig met haar master studie aan de Royal Academy of Music in Londen waar ze les heeft bij Matthew Truscott en Rachel Podger.

Elise heeft concerten gegeven met gerenommeerde ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging, il Gardellino (België), Collegium Marianum (Tsjechië) en die Kölner Akademie (Duitsland). Zij heeft aan verscheidene CD opnames meegewerkt, o.a. met de Belgische ensembles Capriola di Gioia en BachPlus. Elise is vast lid en mede-oprichter van Le Concert d’Apollon, een orkest gericht op Franse barokmuziek. Daarnaast maakt zij deel uit van het Castello Consort, een ensemble dat zich specialiseert in 17de eeuwse muziek.

Recente hoogtepunten in haar jonge carrière zijn een tournee als Young Bach Fellow bij de Nederlandse Bachvereniging met een uitvoering van Bachs Johannes passion en haar concertmeester rol bij Le Concert d’Apollon in hun debuut tijdens het Festival Oude Muziek, in Utrecht 2018. In februari 2019 mocht Elise het tweede orkest aanvoeren in Bachs Matthäus Passion onder leiding van Trevor Pinnock. Diezelfde maand won zij de Mica Comberti Bach Prize met haar vertolking van de tweede partita in d mineur. Sinds januari 2020 is Elise academist bij de Orchestra of the Age of Enlightenment Experience Scheme.

Sinds februari 2017 bespeelt Elise een bijzondere viool die zij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De viool is in 1691 gebouwd door de Amsterdamse vioolbouwer Willem van der Sijde, en werd ooit bespeeld door de jonge prinses Juliana.

Overzicht