Fraukje Weishaupt – klarinet

Fraukje Weishaupt (1989) begon op achtjarige leeftijd met klarinetspelen aan de muziekschool van Dokkum. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Jong Talent-klas van het Conservatorium van Amsterdam, waar zij bij Herman Braune studeerde en haar bachelor afsloot bij Arno Piters (esklarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Fraukje speelt ook basklarinet en bassethoorn. Daarnaast speelt zij piano en Keltische harp, componeert en zingt zij, en voert ze haar eigen songs uit. In de herfst van 2009 werden in Duitsland enkele concertimprovisaties van klassiek improvisator/pianiste/componiste Galina Vracheva en Fraukje opgenomen door platenmaatschappij Naxos.  

Fraukje was deelneemster en prijswinnares van verscheidene concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en een internationaal klarinetconcours in Bukarest. In juni 2009 ontving zij een eerste prijs op het IPMC-concours van het SJMN, gevolgd door een tweede prijs op het Nationale Concours in november 2009 in De Doelen, Rotterdam. Fraukje geeft concerten in zowel binnen- als buitenland, en volgde masterclasses in Nederland, Duitsland, Belgie, Oostenrijk, Zwitserland en Roemenië bij o.a. Sabine Meyer, Antony Pay, Giora Feidman, Ralph Manno, Frank van den Brink, Prof. P. Feuchtwanger en componist/compositiedocent Wim Hendrickxx.

Ook speelde Fraukje in diverse orkesten/(opera)orkestprojecten en ensembles en nam zij in de zomer van 2009, 2010, 2011 en 2012 deel aan het Nationaal Jeugd Orkest als klarinettiste, basklarinettiste, bassethoorniste en zangeres. Hiermee trad zij op in zalen als Musis Sacrum in Arnhem, het Concertgebouw in Amsterdam en Orpheus Apeldoorn. Er werden enkele opnames voor radio en televisie gemaakt. 

Fraukje soleerde met orkesten, waaronder het Mozart Klarinetconcert met het Polish Chamber Philharmonic Orchestra  (in het kader van de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern). Ze heeft met dirigenten als Christian Karlsen, Etienne Siebens, Richard Egarr, Bas Wiegers, William Purvis, Oliver Knussen, Wojciech Rajski, Reinbert de Leeuw en Henrik Schäfer gewerkt. Daarnaast organiseert Fraukje regelmatig projecten op het conservatorium voor ensembles/kamerorkest, en speelt zij graag in hedendaagse muziek-ensembles en crossover-projecten tussen verscheiden muziekstijlen en kunstdisciplines. 

Fraukje heeft een eigen ensemble, het Kosmofone Quartet, dat bestaat uit klarinet, sopraan, harp en cello. Daarmee spelen zij composities van Fraukje en originele en gearrangeerde werken uit diverse muzikale perioden. Fraukje werkt samen met verscheidene componisten, zoals Jan Slothouwer (componist / coach van de Dutch National Opera Academy), van wie zij in 2009 de premiere van een bijzondere klarinetsonate vertolkte. In oktober 2010 speelde zij met het Kosmofone Quartet de premiere van Slothouwers zevendelig liederencyclus, ”Het afscheid van Harlekijn – Guernica”, wat tevens werd opgenomen door de Nederlandse Concertzender. Met het Kosmofone Quartet heeft Fraukje vele concerten gegeven, op locaties varierend van een kasteelruine tot een kerk (o.a. Nieuwe Kerk in Amsterdam) tot concertzalen als het Muziekgebouw aan ’t Ij. Momenteel breidt Fraukje het kwartet uit tot een crossover-band, ‘Kosmofonia’: het kwartet als klassieke kern wordt dan gecoombineerd met Ierse/Keltische instrumenten, jazz-en pop-instrumenten, alsook met natuur- en vreemde geluiden, zoals een mevrouw die vogelgeluiden maakt.

In mei 2011 behaalde Fraukje haar bachelordiploma aan het conservatorium. Op haar eindrecital speelde ze o.a. enkele liederen van haar liederencyclus ‘Aquaniendo’ met haar kwartet, en een Spaans solostuk waarbij ze een eigen toegevoegde choreografie uitvoerde. Momenteel studeert Fraukje verder in het tweede jaar van de Masteropleiding bij dhr. Hans Colbers, en volgt zij o.a. muziektheaterlessen van Jorge Isaac. Op haar masterrecital heeft Fraukje haar eerste one-woman-show uitgevoerd: een komisch-absurdistich muziektheaterstuk, ‘Wonder in Ramonaland’, waarin zij naast klarinet ook acteert, basklarinet, piano en Keltische harp bespeelt, zingt en met de andere acteurs samenwerkt. Fraukje specialiseert zich momenteel in het combineren van (muziektheater) componeren en uitvoeren op een geheel eigen wijze: Zij is bezig met het voortzetten van de one-woman-show, alsook met het componeren voor en het opzetten van Kosmofonia.

 In de Geelvinck Salon van zondag 2 december 2012, speelt Fraukje samen met de pianiste Yukiko Hasegawa een recital met muziek van Robert Schumann

Overzicht