Hans Bakker

Drs. Hans Bakker (1945) werd na zijn studie piano, kerkorgel en koordirectie in Utrecht, pianoleraar aan de muziekscholen in Hilversum en Bussum. Naast zijn lespraktijk was hij actief in de geïmproviseerde muziek en als koordirigent.

Na een studie Sanskriet te hebben afgerond, nam de muziek hem geheel in beslag. Tegenwoordig speelt hij cello in het Naardens Kamerorkest en nog enkele ensembles (o.a. strijkkwartet en piano-trio). Maar het lesgeven aan kinderen en volwassenen blijft zijn voornaamste activiteit. Nam componeren tot 1997 een zeer bescheiden plaats in onder zijn bezigheden, tegenwoordig behoort dit tot zijn dagelijkse activiteiten.

Hoe en waarom schrijf ik mijn muziek?

Ruim tien jaar geleden is de bron van mijn muziek gaan stromen na kennismaking met de geschriften van de Duitse schilder en schrijver Anton Schneiderfranken [1876-1943], ook bekend als Bô Yin Râ. Toen gingen in mijn hoofd en in mijn ziel “deurtjes” open. De muziek die daarna ontstond, is soms expansief naar buiten gericht, als uiting van een gemoedstoestand of stemming,b.v. in de MONOCHROMES voor piano of L’ALTRA PERSONA voor orkest. Soms is ze meer individueel, naar binnen gericht, zoals in de drie MANTRA’S voor respectievelijk: fluit en piano; tenorsax en piano; althobo, fluit en piano. Het is de muziek die ik voel uit innerlijke noodzaak te moeten schrijven.

 

Muziekfestival ‘Amsterdam Viruosi 2011’

Tijdens het Competitieconcours op 25 juni 20.00 uur worden twee nieuwe werken van Hans Bakker, ‘Pirendosi’ en ‘Het Licht’, gespeeld door Kaoru Iwamura – tafelpiano, Luciana Cueto – mezzo-sopraan en Cécile Rongen – klarinet.

Overzicht