Harry-Imre Dijksta – klarinet

Harry-Imre Dijkstra

De klarinettist Harry-Imre Dijkstra speelt, componeert, arrangeert, reist, legt graag uit en maakt zich sterk voor minder bekend en Oost-Europees repertoire.

Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en doceerde er tegelijk tijdens zijn solistenstudie. Met steun van het Prins Bernhard Fonds studeerde hij bij Valery Bezroetshenko in St.Petersburg. Masterclasses volgde hij bij Michel Lethiec en Charles Neidich, kamermuzieklessen kreeg hij van Kyoko Hashimoto, Charles-André Linale (Orpheus Q.), George Sopkin (Fine Arts Q.), Colin Carr en Pavel Zejfart (Panocha Q.).

Hij trad solo op met orkest, maakte met jeugdorkesten toernees naar Rusland en Hongarije. Met eigen ensembles gaf hij concerten in Europa en maakte opnames voor de Nederlandse en Tsjechische radio en de Hongaarse televisie. Ook was hij deelnemer én docent op het Orlando Festival.

Prijzen won hij op het concours van Caltanissetta (Ensemble Contrasten, derde prijs) en het T.I.M. concours van München (D.D.Duo, eerste prijs). Ook de eerste editie van de Amsterdamse Presentatieconcerten in 2004 schreef hij op zijn naam met het Bennewitz Kwartet. Als componist en arrangeur heeft hij vooral werk voor eigen gebruik geschreven, maar ook voor ballet, film en theater.

Voor “De Concertzender” presenteert hij en maakte hij 440 programma’s over Tsjechische 20e eeuwse muziek. Daarom was hij te zien als deskundige in het VPRO-programma “Reiziger in Muziek”, over zijn geliefde componist Janáček.

 Harry-Imre Dijkstra treedt op in de Geelvinck Salon op 9 december 2012, samen met Daniel Adni op piano.

Overzicht