Irene Maessen – sopraan

Irene-Maessen-portret

• STUDIE/CONCOURSEN
Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium waar zij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus en haar opera examen behaalde. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch. Irene Maessen werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

• LIED
Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Ze heeft onbekende Nederlandse kamermuziek uit de vergetelheid gehaald en gaf liedrecitals samen met Rudolf Jansen, Marja Bon, Roger Braun, Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans, Frans van Ruth, Marcel Worms en David Kuyken. Met Reinbert de Leeuw voerde ze de ‘Urfassung’ van de avondvullende liederencyclus ‘Das Marienleben’ van Hindemith uit. Sinds 1993 treedt Irene Maessen op met de fluitiste Eleonore Pameijer, onder meer in een bijzonder duoprogramma voor zang en fluit. Samen met harpiste Manja Smits geeft ze recitals met muziek uit Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland.

Een nieuw initiatief van Irene Maessen en pianiste Marja Bon, samen met gastheer Huib Ramaer, is het ‘Liedrecital à la carte‘, waarbij het publiek het programma zelf kan samenstellen uit een lijst van 99 liederen.

• OPERA
Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart. Zij zong Pamina in Die Zauberflöte, Donna Elvira en Zerlina in Don Giovanni, Cherubino en de Gravin in Le Nozze di Figaro en Fiordiligi in Cosi fan tutte. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera.

• ORKEST
Irene Maessen treedt op met de belangrijkste Nederlandse orkesten (Radio Symfonie Orkest, Brabants Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Kamer Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Limburgs Symfonie Orkest) onder leiding van vooraanstaande dirigenten (Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Jan Willem de Vriend, Hubert Soudant, Ivor Bolton, Nicolas Cleobury, Roland Kieft, Uwe Gronostay, Lucas Vis, Gabriel Chmura, Gerard Korsten, David Porcelein).

• KAMERMUZIEK
Irene Maessen is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Als soliste trad zij op met het Schönberg Ensemble, Ensemble Wendingen, Nieuw Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Doelen Ensemble, Gaudier Ensemble, Combattimento Consort, Calefax Rietkwintet, Leo Smit Ensemble en het Mondriaan Kwartet.

• FESTIVALS
Ze heeft haar medewerking verleend aan het Holland Festival, de KRO concertserie, de VARA matinee, het Gergiev Festival, Asian Contemporary Music Festival in Seoul, het Festival van Vlaanderen en de ROBECO-concerten in het Concertgebouw van Amsterdam.

• HEDENDAAGS
Tevens legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij diverse nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn.

• RADIO/CD
Zij heeft veel radio opnamen gemaakt en werkte mee aan diverse CD produkties (zie ‘discografie’).

• DOCENT
Met pianiste Marja Bon geeft zij Masterclasses voor duo’s.
En met ingang van het seizoen 2007/2008 is zij verbonden aan het conservatorium van Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling.

 
Geelvinck Salon
Irene treedt op met fluitste Eleonore Pameijer in de Geelvinck Salon op 16 september 2012 met ‘Love songs voor fluit en glasharp’.
Geelvinck Fortepiano Festival 2013:
Irene Maessen voerde de compositie ‘Les Plaies du Monde’, van Sylvia Maessen, begeleid door pianiste Marja Bon.
Geelvinck Fortepiano Festival 2014:
Op 23 oktober 2014 voert Irene Maessen  liederen uit van Alphons Diepenbrock en tijdgenoten, begeleid door cellist Stephan Heber en pianisten David Kuijken en Marta Liébana Martínez op de Erard vleugel van Diepenbrock, ca. 1830.

Overzicht