Irene Maessen – zang

Irene-Maessen-portret

• STUDIE/CONCOURSEN

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium waar zij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus en haar opera examen behaalde. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch. Irene Maessen werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

• LIED

Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Ze heeft onbekende Nederlandse kamermuziek uit de vergetelheid gehaald en gaf liedrecitals samen met Rudolf Jansen, Marja Bon, Paolo Giacometti, Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans, Marcel Worms, Roger Braun, Frans van Ruth en David Kuyken. Met Reinbert de Leeuw voerde ze de ‘Urfassung’ van de avondvullende liederencyclus ‘Das Marienleben’ van Hindemith uit. Sinds 1993 treedt Irene Maessen op met de fluitiste Eleonore Pameijer, onder meer in een bijzonder duoprogramma voor zang en fluit. Samen met harpiste Manja Smits geeft ze recitals met muziek uit Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland.

Een nieuw initiatief van Irene Maessen en pianiste Marja Bon, samen met gastheer Huib Ramaer, is het ‘Liedrecital à la carte’, waarbij het publiek het programma zelf kan samenstellen uit een lijst van 99 liederen.

• OPERA

Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart. Zij zong Pamina in Die Zauberflöte, Donna Elvira en Zerlina in Don Giovanni, Cherubino en de Gravin in Le Nozze di Figaro en Fiordiligi in Cosi fan tutte. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera.

• ORKEST

Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten (Radio Symfonie Orkest, Brabants Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Kamer Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Limburgs Symfonie Orkest) onder leiding van vooraanstaande dirigenten (Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Jan Willem de Vriend, Hubert Soudant, Ivor Bolton, Nicolas Cleobury, Roland Kieft, Uwe Gronostay, Lucas Vis, Gabriel Chmura, Gerard Korsten, David Porcelein).

• KAMERMUZIEK

Irene Maessen is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Als soliste trad zij op met het Schönberg Ensemble, Ensemble Wendingen, Nieuw Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Doelen Ensemble, Gaudier Ensemble, Combattimento Consort, Calefax Rietkwintet, Leo Smit Ensemble en het Mondriaan Kwartet.

• FESTIVALS

Ze heeft haar medewerking verleend aan het Holland Festival, de KRO concertserie, de VARA matinee, het Gergiev Festival, het Grachtenfestival, Asian Contemporary Music Festival in Seoul, het Festival van Vlaanderen, het Festival Classique in Den Haag en de ROBECO-concerten in het Concertgebouw van Amsterdam.

• HEDENDAAGS

Tevens legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij vele nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn.

• RADIO/CD

Zij is veelvuldig op de radio te horen en werkte mee aan een groot aantal CD producties met componisten portretten van oa. Nederlandse componisten. In 2006 kwam haar CD ‘Reflections’ uit met Franse en Nederlandse vocale muziek uit de 20e eeuw. Samen met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Rudolf Jansen maakten zij in 2008 de CD ‘Les chemins de l’amour’ met muziek van Debussy, Ravel, Poulenc, Satie, Roussel en Caplet.

• DOCENT

Met pianiste Marja Bon geeft zij Masterclasses voor duo’s.

En met ingang van het seizoen 2007/2008 is zij verbonden aan het conservatorium van Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling.

Zie: www.irenemaessen.nl

Overzicht