Jeroen Sarphati – piano

Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997met Valerie Guillorit en in 2002 met Mattijs van de Woerd.

Sarphati gaf recitals in o.a. de Muntopera van Brussel, de Hermitage te St. Petersburg, de Grand Opera de Bordeaux en op de Schubertiade van Zürich.

In het Concertgebouw was hij te horen met o.a. Elly Ameling, Maarten Koningsberger en Christiane Oelze. Hij speelde op het Giergievfestival, het Festival van Vlaanderen en Aix en Provence.

Hij trad verder op met zangers als Marcel Reijans en Tania Kross, en met instrumentalisten als Rosanne Philippens en Joris van Rijn.

De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de programmering van het festival Opera aan Zee te Noordwijk en het festival Mini Opera Wassenaar. Ook gaf hij masterclasses en Liedklassen op het Peter de Grote Festival en het Conservatorium van Utrecht.

Sarphati vertaalde en hertaalde ook verschillende opera’s.

Voor het Grachtenfestival vertaalde hij “Mozart en Salieri” van Rimsky Korsakov en Bizet’s Docteur Miracle, voor Opera Minora maakte hij een muziektheaterversie met nieuwe teksten van Mozart’s “Der Schauspieldirektor”, voor Stichting Kameropera hertaalde hij “Don Pasquale” van Donizetti, “Maestro di Capella” van Cimarosa en “Hänsel und Gretel” van Humperdinck, voor “Opera op Zak” schreef hij een nieuwe versie van “Bastien en Bastienne”.

In samenwerking met Elsina Jansen schreef hij teksten voor kindervoorstellingen in het Concertgebouw.

Sinds 2020 is Jeroen Sarphati verbonden als docent aan het Conservatorium van Utrecht.

Overzicht