Laila Cathleen Neuman – sopraan

Laila Cathleen Neuman begon haar zangstudie in Nederland bij Christa Pfeiler en Susanna Waleson, waarna zij aan het ‘Conservatorio G.Verdi’ in Milaan haar bachelorstudie klassiek zang volgde bij Rosina Crosatti en Margaret Hayward, en ‘cum laude’ afstudeerde.

Hierna studeerde zij met een Erasmus Studiebeurs aan het Mozarteum in Salzburg, en behaalde daar haar Master ‘Lied en Oratorium’, ook ‘cum laude’ bij Breda Zakotnik en Barbara Bonney.

Zij nam deel aan Masterclasses met o.a. Dalton Baldwin, Max van Egmond, Johannette Zomer, Trevor Pinnock, Angelika Kirschlager en Deda Cristina Colonna, en houdt zich bezig met ‘Historische Schauspielkunst en Gestik’ waarvoor zij samen werkt met Margit Legler en Reinhold Kubik.

Zij debuteerde in de rol van ‘second woman’ in Dido en Aeneas van Purcell in Milaan, zong en danste in ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky voor het internationaal MITO festival en zong onlangs de hoofdrol als ‘ Melpomene’ in ‘Il Parnaso Confuso’ van Gluck, in Salzburg en Wenen, onder leiding van Josef Wallnig in een productie van het Mozart Opern Institut, Salzburg.

Haar repertoire reikt van de renaissance tot aan hedendaagse muziek, en bevat zowel Lied, als oratorium en opera. Zij werkte samen met o.a. ‘Ensemble Esprit’ onder leiding van Jan Hulst, met het ‘Philadelphus ensemble’ en met Ensemble ‘La Silva’, als soliste in het Membra Jesu Nostri van Buxtehude. Verder zingt zij regelmatig in Nederland, Oostenrijk, Italië en Duitsland in samenwerking met o.a. Duo Ruby, gevormd door Cathelijne Noorland en Nicole Fiselier, Jonas Nordberg (luitist), Emilio Bezzi (luitist) en Jitka Koprivova (mezzosopraan).

Op 26 mei 2013 treedt Laila op met een programma met muziek van Purcell, Dowland en Johnson, begeleid op luit en theorbe door Jan Cizmar.

Overzicht