Lika Smirnova: kunst- & architectuurgeschiedenis

Over Lika Smirnova

Lika Smirnova is in de toendra bij Moermansk in een marinestad geboren, hoog boven de Poolcirkel. Na het afstuderen in architectuur en bouwkunde – aan de TU te St. Petersburg en daarnaast 5 jaar kunstgeschiedenis werkte ze als Ir.architect in St Petersburg, eerst in restauratie en vervolgens in een groot projectinstituut van het Ministerie van PTT.

Sinds 1983 woont ze in Nederland. Na haar beëdiging als tolk Russisch in 1988 werden bedrijfsleven, overheden, diverse wetenschappelijke, maatschappelijke en militaire organisaties alsmede instanties op het gebied van sport, landbouw etc. haar opdrachtgevers. Na een opleiding voor Gerechtstolk in strafzaken in 1997, zijn haar werkzaamheden uitgebreid naar diverse justitiële instanties zoals rechtbanken, advocatenkantoren, notarissen etc.

Rondleidingen                                                                                                                        

Sinds de jaren ’90 heeft LIka regelmatig samen met diverse musea gewerkt, zoals Groninger Museum, Dordrechts Museum, Zaans Museum, Singer Museum, Noord Brabants Museum etc. Zij kan net zo goed een mooie lezing op locatie verzorgen, als een enthousiaste rondleiding door een expositie voor uiteenlopende gezelschappen. Gezien haar Russische afkomst, kan Lika haar grote kennis en interessante ervaringen – vooral in de Hermitage Amsterdam – met haar publiek delen.

Lezingen

Al 30 jaar laat ze het publiek in het hele land genieten van haar boeiende kleurrijke voordrachten over Russische geschiedenis, Russisch-Orthodoxe Kerk, maatschappij, oude (volk)tradities, kunst en cultuur en meer. Lika Smirnova is een begenadigd spreekster, die gedreven wordt door haar passie voor kunst en cultuur. In haar geboorteland Rusland kan ze putten uit een oneindige bron van kunst en cultuur, afkomstig niet alleen uit diverse perioden, maar vooral ook uit vele diverse (volks)culturen en landen.
Middels haar talloze lezingen en inspirerende cursussen laat ze haar publiek de grote rijkdom van diverse culturen in Rusland op boeiende wijze beleven. Niet alleen door haar Russische afkomst en achtergrond maar vooral door haar persoonlijke aanpak en passie voor haar werk weet Lika Smirnova haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij haar intrigerende verhalen. Vaak zegt men na afloop van een voordracht:”Ik zou het graag in werkelijkheid willen zien!”… Dat is heel goed mogelijk!

Reizen naar Rusland op maat

Daarnaast organiseert en leidt ze persoonlijk enkele reizen op maat , zoals kunst-, cultuur-, beroepsverenigingen- ed. reizen, thema reizen, bedrijfsreizen als ook andere soorten reizen naar Rusland in de zomerperiode (mei tot oktober). De zorgvuldige keuze van hotels, programma’s, vervoer, restaurants etc. maakt Lika Smirnova in nauw overleg met het betreffende gezelschap.

Voor een reis naar Rusland op maat bent u bij Lika Smirnova aan het goede adres. Velen gingen u voor om in de praktijk die grote diversiteit aan kunst, cultuur en facetten van de Russische samenleving van toen en nu te ontdekken en daarbij bijzondere ervaringen op te doen, soms ook op eigen vakgebied. “Het was een onvergetelijke belevenis!”, roept men enthousiast nog na jaren bij een ontmoeting.

Graag neemt ze u mee naar haar geboorteland in haar PowerPoint presentaties en reizen. Eenmaal de lezing (of reis) van Lika Smirnova meegemaakt, blijft men haar nieuwe lezingen volgen. Vele contacten met Russische musea, theaters, culturele instanties, kloosters en  kunstenaars helpen haar om zowel in haar werk in Nederland als in Rusland pakkende kunsthistorische wetenswaardigheden te kunnen presenteren.

Rusland!…Een mysterie. Ontdek het samen met Lika Smirnova.

www.smirnova.eu

 

Overzicht