Maria Fernandes

In het programma “Pessoa Amália” worden op traditionele wijze fado’s gezongen. Een eerbetoon aan Amália Rodrigues, koningin van de fado en de veelzijdige Portugese dichter Fernando Pessoa. Maria wordt begeleidt door Hans Wesseling op Guitarra Portuguesa en Hans van Gelderen op Viola (akoestische gitaar).

Fado betekent ‘lot’ en in zijn zuiverste vorm gaat deze melancholieke muziek over de grote mysteries en passies van het leven: liefde, dood, jaloezie en verraad. Muziek die direct uit de ziel van Portugal komt. De sleutel van de fado is ‘saudade’, een nostalgisch verlangen naar iets wat er niet meer is of onmogelijk te bereiken is. Dat kan een plek, een tijdperk of een persoon zijn. De oorsprong van deze muziek is een raadsel. Liggen de wortels in Arabië, brachten de Franse troubadours het mee of is het afkomstig uit Brazilië? De fado was er ineens rond 1850 en bereikte in 1940 een hoogtepunt. Amália Rodrigues, die in 1920 in armoede werd geboren, wist met haar expressieve stem de fado weer tot leven te brengen. Populair ook ver over de grenzen van Portugal.

Maria Fernandes (geb. 1975) is door de fado muziek betoverd. Na afronding van haar zangopleiding aan de Academie Voor Lichte Muziek begint zij een reis door Portugal en komt in bekende en minder bekende fadokroegjes, concertzaaltjes en cafés waar zij in contact komt met andere fadozangeressen die haar inwijden in de geheimen van de fadomuziek. Vanuit Lissabon keert zij terug naar Nederland met een rugzak vol mooie herinneringen, heimwee en muziek. Ze beseft op dat moment dat ze haar bestemming heeft gevonden in het Portugese levenslied.

Met de van oorsprong klassiek geschoolde gitaristen Hans Wesseling en Hans van Gelderen, die onder de noemer “Trovadois” optreden, toert Maria Fernandes met groot succes door het land. Samen maken ze de muziek die je te pakken neemt en niet meer loslaat, liederen vol ‘saudade’ waarbij de tekst een belangrijke rol speelt.

Hans Wesseling (geb. 1952) studeerde gitaar bij Pieter van der Staak en luit bij Gusta Goldschmidt. Na zijn conservatoriumopleiding speelde hij luit bij Studio Laren, een ensemble voor muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance. Sinds 1981 is hij mandolinespeler bij het Nieuw Ensemble, hedendaagse muziek.

Vanaf 2009 vormt hij met gitarist Hans van Gelderen het duo “Trovadois”, waar hij de Portugese gitaar bespeelt. Samen zijn zij de vaste muzikale begeleiders van Maria Fernandes.

Hans van Gelderen (geb. 1962) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Dick Visser. Als begeleider van de Amerikaanse tenor Henry Muldrow en met het Duits/Nederlandse gitaarduo Titze & Van Gelderen had hij een internationale carrière. Sinds 1996 speelt hij in fado-ensembles, o.a. bij Maria Fernandes en Maria de Fatima. Hij nam verschillende cd’s op. Naast het klassieke repertoire zijn daarop tevens composities van zijn hand te beluisteren.

 

Muziekfestival’Amsterdam Virtuosi 2011′

Maria Fernandes brengt samen met Hans Wesseling en Hans van Gelderen Portugese fado op zaterdagnamiddag 2 juli om 18.00 uur.

Overzicht