Naomi Tamura – piano

Naomi Tamura is een Nederlands-Japanse pianiste, gevestigd in Nederland. Vanaf zesjarige leeftijd begon ze een piano-opleiding aan de Toho-Gakuen Universiteit in Tokio, daarnaast studeerde ze ook bij onder andere Teruji Karashima en Theodor Paraskivesko. Haar fascinatie voor de Europese muziekcultuur trok haar naar Amsterdam, waar ze haar opleiding uitvoerend musicus aan het Sweelinck Conservatorium voltooide, met Willem Brons als docent. Als soliste was ze te horen in diverse radioprogramma’s en op concertpodia in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Ze heeft diverse cd’s opgenomen en werkt graag in kamermuziekverband, onder andere met de saxofonisten Filip Davidse en Delbert Bernabela (jazz), zangeres Helena van Heel en fluitiste Machiko Takahashi. Naomi Tamura vertolkt met voorliefde op uiterst subtiele wijze de romantische componisten.

“Naomi heeft een heel sterk engagement met sound, met geluid. Wat zij zoekt in de muziek is vrij uitzonderlijk. De elementen klank en beweging beheerst zij op een manier die je eigenlijk alleen maar ziet bij de allergrootsten. Als Naomi speelt is de wereld om haar heen weg en is er geen hiërarchie meer tussen de elementen klank, poëzie of beweging. De muziek is dan een exponent geworden van die elementen. Die symbiose vereist een enorme devotie. Deze manier van musiceren laat zich, voor zover ik het kan beoordelen, niet echt plaatsen. Het staat op zichzelf. Het is heel hoogstaand.” Michel Brandjes, gerenomeerd piano-technicus.

 

In de media

Op 13 september 2011 opende de Muziektafel van De Witte in Den Haag het herfstseizoen met een optreden van Naomi en de klarinettist Hans Vleeschouwer. Dat het een bijzonder concert zou worden, begrepen de trouwe leden van deze tafel. Eerder al in het voorjaar gaf Naomi een zeer succesvol concert in De Witte en naar aanleiding daarvan ontstond dit tweede concert. Hans Vleeschouwer vond na jaren in Naomi eindelijk de begeleider waar hij zo naar op zoek was. Het geweldige muzikale talent van Naomi en haar grote inlevingsvermogen zouden haar weleens de geschikte kandidaat maken om hem te begeleiden, zo filosofeerde hij na afloop van het eerste concert. En zijn gedachte was juist. Het werd een geweldig concert en een bijzondere avond, dankzij het geweldige spel van beiden. In zeer korte tijd werden de werken ingestudeerd, waaronder: Von Weberns eerste klarinetconcert opus 73 voor klarinet en orkest, bewerkt voor piano, Sonate opus 167 van Saint Saëns, een Hongaarse dans van Reszö Kokai en een prachtig gespeelde czardas van Monti.

Vrij naar recensie in magazine De Witte, nr 6 2011

Radio 4 Pianistenuur

Het programma Pianistenuur van Radio 4 besteedde uitgebreid aandacht aan de CD Un Amour de Piano en noemde deze in eigen beheer uitgegeven CD van uitnemende kwaliteit: het koren wordt hier van het kaf gescheiden. Deze CD behoort duidelijk tot het koren.

Klara

Naomi was onlangs te beluisteren op Klara Concertzender België in een uitzending van De Ambassadeurs, waarin haar de loftrompet werd gestoken.

Overzicht