Paradisus Ensemble

Het Paradisus Ensemble is opgericht door Barbara Górecka en bestaat uit vijf vrienden die vinden dat er een diep verbond bestaat tussen muziek en het psychofysische welzijn van ons organisme. Muziek was er al voordat er taal bestond. Het is de kunst, om in onze hectische samenleving ruimte te maken om even op adem te komen en tijd te maken voor dingen die er echt toe doen.

  • Lauretta Bloomer, piano
  • Douw Fonda, altviool
  • Giles Frances, altviool
  • Barbara Górecka, contrabas
  • Henriëtte Luytjes, viool

Ensemble PARADISUS is opgericht door Barbara Górecka en bestaat uit vijf vrienden die vinden dat er een diep verbond bestaat tussen muziek en het psychofysische welzijn van ons organisme. De naam is geïnspireerd door een oude klassieker uit 1933 van James Hilton Lost Horizon. Het verhaal gaat over een Engelsman die door een vliegtuigongeluk boven het uitgestrekte Himalaya beland in een Tibetaanse klooster Sjangri-La. Daar vind hij een ware hemel op aarde: vriendelijke, wijze mensen, harmonieuze rust en een heerlijk klimaat. Iedereen van ons droomt van een stukje paradijs op aarde wat dat ook moge zijn. Muziek was er al voordat er taal bestond. Muziek is in staat om ons open te stellen voor een ‘hogere wereld’ dan die waar we met onze rede toegang toe kunnen hebben. Het is de kunst om in onze hectische samenleving ruimte te maken om even op adem te komen en tijd te maken voor dingen die er echt toe doen. Welkom bij het mysterie van het genieten.


Lauretta Bloomer – piano

Lauretta Bloomer werd geboren in Oxford Engeland. Zij studeerde piano aan het Royal College of Music in Londen en kamermuziek aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst te Wenen. Als soliste en kamermuziekspeelster verwierf zij verschillende prijzen en onderscheidingen. Zij nam deel aan het winterprogramma van de School of Fine Arts in Banff Canada en speelde op het Festival voor Contemporaine Muziek in Sigüenza, Spanje. In Europa en de Verenigde Staten trad zij op als begeleider van vocale en instrumentale solisten. Ook werkte zij samen met kamermuziekensembles. Zij heeft cd- en radio-opnamen gemaakt in Ierland, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koningrijk. Zij trad op in de Purcell Room op de South Bank in Londen en is regelmatig te zien in het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Daarnaast speelt ze met diverse Nederlandse orkesten zoals de Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2007 en 2009 was zij drie weken in de Verenigde Staten met het Virtuoso Horn Duo en het komend seizoen staan met verschillende ensembles optredens in Europa op het programma met zangers, contrabas, hoorn, cello en viool.

Giles Francis – altviool

Giles Francis is in 1966 geboren in London. Hij studeerde aan de Cambridge University en daarna viool op Guildhall School of Music bij David Takeno. Vervolgens studeerde hij aan Sweelinck Conservatorium in Amsterdam viool bij István Párkányi en altviool bij Vladimir Mendelssohn in Rotterdam. Giles heeft met verschillende orkesten en kamermuziekensembles gespeeld o.a. The English Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, London symphony Orchestra, Koninklijke Concertgebouworkest. Hij is oprichter van het Franciscus strijkkwartet en was van 1994 tot 2005 soloaltist van Holland Symfonia. Giles is de tweede violist van het Dante Kwartet uit Londen en altviolist van het Paradisus Ensemble.

Douw Fonda – cello

De Amerikaanse cellist Douw Fonda, volgde zijn opleiding bij Steven Doane aan de Eastman School of Music (Rochester) en bij Timothy Eddy in New York. Samen met zijn ensembles kreeg hij diverse kansen om intens gecoached te worden door het Cleveland Quartet en het Julliard Quartet. Hij won diverse concoursen en speelde als solist met orkesten in onder andere Boston en New York. Sinds 1994 woont hij in Nederland, waar hij zich toelegde op de barokcello bij Jaap ter Linden. Momenteel is hij zeer actief in verschillende barok- en kamermuziekensembles, waaronder het Paradisus Ensemble, het Vespucci String Quartet en het strijkensemble Musica Rossi. Daarnaast is hij sinds 1997 plaatsvervangend aanvoerder cello bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Barbara Górecka – contrabas

Barbara Górecka is in Lublin in Polen geboren. Ze studeerde op de Hogere Muziekschool in Bydgoszcz koordirectie en algemene muziekvakken. In 1981 verliet ze Polen en volgde contrabaslessen bij Hans Krul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en bij Peter Stotijn aan het Utrechts Conservatorium. Daar is ze 1989 afgestudeerd voor eindexamen contrabas Uitvoerend Musicus. Ze volgde masterclasses bij Frantisek Posta, Gary Karr en Duncan McTier. Sinds 1988 speelt ze als contrabassiste in verschillende orkesten o.a. het Nederlands Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Philharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, Holland Symfonia en het Metropole Orkest. Daarnaast is ze een groot liefhebber van opera en in de afgelopen 20 jaar heeft ze regelmatig gewerkt in producties van de Nederlandse Opera. Ze is ook actief in kamermuziekensembles en is oprichtster van het Paradisus Ensemble. Sinds 2008 studeert ze psychosynthese – een moderne psychologie die een brede, veelzijdige kijk op de mens heeft.

Henriëtte Luytjes – eerste viool

Henriëtte Luytjes studeerde bij Viktor Liberman aan het Utrechts Conservatorium en vervolgde haar opleiding bij Herman Krebbers. In Wenen studeerde ze bij Gerhart Hetzel, concertmeester van de Wiener Philharmoniker. Na haar terugkeer in Nederland werd Henriëtte Luytjes in 1991 aangenomen als eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Met collega’s richtte zijn in de jaren ’90 het Euridice Kwartet op. Hiermee gaf ze vele concerten en maakte ze verschillende cd-opnamen. Henriëtte Luytjes maakt deel uit van het Concertgebouw Kamerorkest en het Aemstel Ensemble. Ze is regelmatig te beluisteren in kamermuziekconcerten. Zij bespeelt een viool uit 1800 van David Hopf.

 

Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’

Op zondagmiddag 3 juli om 14.00 uur speelt het Paradisus Ensemble (met Lauretta Bloomer op de Erard-vleugel (1862) het ‘Forellenkwintet’ van Franz Schubert en het pianokwartet van Johannes Brahms.

Overzicht