Rene Samson – componist

René-Samson-New-York-september-2010

René Samson (1948) stamt uit een oude Surinaams-Joodse familie waar hij opgroeide tussen muziek (klassiek en jazz), dans, toneel en literatuur. Na de middelbare school ging hij scheikunde studeren en was vele jaren werkzaam als chemicus. Hij bleef wel actief musiceren en speelde (fluit) in verschillende orkesten.

Op zijn veertigste begon hij te componeren. Daartoe nam hij lessen bij Leo Samama en Klaas de Vries. Vanaf 1998 wordt zijn werk regelmatig uitgevoerd. Stukken geschreven door Samson voor de volgende musici en ensembles zijn uitgevoerd op diverse podia in Nederland: het Amsterdam Bridge Ensemble (een CD van zijn kamermuziek gespeeld door het ABE werd in muziektijdschrift Luister met een 10 bekroond), Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia (olv dirigent Hans Leenders), het Cristofori Piano Quartet, het Lumaka Ensemble, het Valerius Ensemble (olv dirigent Jacob Slagter), het Aurelia Saxofoonkwartet, de zangers Marcel Beekman, Wilke te Brummelstroete, Ken Gould, Valérie Guillorit, Charlotte Riedijk en Mattijs van de Woerd, pianisten Paolo Giacometti en Shuann Chai en contrabassist Rick Stotijn.

Samson schreef een avondvullende opera Het ware geweld op een oorspronkelijk libretto van Olaf Mulder dat in mei 2014 in première gaat. Andere aanstaande uitvoeringen zijn: een oratorium voor gemengd koor, koperensemble en harp op oud-testamentaire teksten; een stuk voor bariton en piano (Mattijs van de Woerd en Shuann Chai) op gedichten van de Engelse dichter/componist Ivor Gurney en een stuk voor zang en slagwerk (Fanny Alofs en Tatiana Koleva) gebaseerd op poëzie van de Surinaamse dichters Michaël Slory en Bernardo Ashetu. Voor meer informatie, zie www.renesamson.nl.

(Amsterdam, oktober 2013)

Overzicht