Ronald Snijders – fluit

Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet.

Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders.

Eddy Snijders was beroepsmusicus in de Militaire kapel van Suriname en maakte onder andere het arrangement van het Surinaams Volkslied. Hij werd later kapelmeester van dit orkest en was ook de oprichter van de politiekapel aldaar. Hij was getrouwd met Olga Snijders-Ooft en het gezin telde negen kinderen.

Op zevenjarige leeftijd begon Ronald via zijn vader met de fluit en speelde in zijn tienerjaren ook gitaar en saxofoon. In 1970 vertrok hij vanuit Paramaribo naar Nederland om in Delft civiele techniek te studeren, maar koos uiteindelijk voor de muziek. Intussen won hij de persprijs van het NOS Jazzconcours en maakte de Wereldomroep een filmdocumentaire over hem. Later studeerde Ronald Snijders muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de doctorandus graad behaalde met een scriptie over Surinaamse kaseko muziek. Hij werd door zowel Suriname als Nederland geridderd, onder andere vanwege de bruggen tussen culturen die zijn muziek kenmerken.

Ronald bracht meer dan 50 cd’s uit, waaronder een 20 cd box die vorig jaar de ” Touch of jazz award won als beste album. Hij produceerde ook enkele cd’s met oude Surinaamse kinderliedjes als Ala presi en Faya siton, en eigen nieuwe liedjes.

Snijders speelde enkele jaren geleden met Denise Jannah en anderen op de Carifesta in Suriname en op het Suriname jazzfestival. Naast deze muzikale aktiviteiten met ontelbare composities is Ronald Snijders ook schrijver. In de jaren negentig publiceerde hij een lexicon over het Sranantongo en hij schreef een biografie over zijn vader. En volgends jaar verschijnt zijn autobiografie.

Intussen verscheen over hem de filmdocumentaire getiteld “Easy man”. Tegelijk werd een lp en cd uitgebracht waaraan internationaal bekende musici uit Latijns-Amerika, de VS, Afrika en Europa meewerkten. Deze kreeg een EDISON nominatie. Vanaf 2018 worden zijn jaren zeventig en tachtig lp’s opnieuw uitgebracht. Ondanks zijn aristieke veelzijdigheid en concerten in verschillende landen heeft hij zijn Surinaamse roots een duidelijke plaats behouden in zijn composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders band, bestaat al vanaf midden jaren zeventig onder verschillende andere namen en bezettingen. Hiermee geeft hij live gestalte aan de omschreven veelzijdigheid en roots, waarbij improvisatie en andere creativiteit in de door hem geschreven stukken centraal staan en er veel contact met het publiek wordt gemaakt. Surinaamse ritmen als kawina en kaseko worden hierbij gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, Braziliaans en world. Door al deze swingende elementen kan het publiek vaak niet stil blijven zitten. Hij speelde in West Afrika en Zuid Afrika, Latijns Amerika, Suriname, Frans Guyana, de VS en Europa. Hij heeft vanaf zijn jeugd ook westerse kamermuziek gespeeld.

In de afgelopen jaren was hij in Nederland te zien in onder andere VPRO Vrije Geluiden tv, The Great Wide Open, Het Bevrijdingsfestival, Venlo Zomerfeesten, De Zomer fietsjazztour, het Kwaku summerfestival, het Koningsdagconcert, Northsea, Northsea around town, het Keti koti festival, de Nacht van de militaire muziek en het Concertgebouw Amsterdam.

Ronald Snijders is te bereiken op facebook en via zijn website www.ronaldsnijders.nl

 

Overzicht