Sandrine Chatron – harp

sandrine-Chatron-harp

Harpiste Sandrine Chatron (1974) studeerde bij Gérard Devos en Marie-Claire Jamet aan het Conservatorium van Parijs. Zij behaalde haar diploma (premier prix) in 1994 waarna zij verder studeerde bij Frederique Cambreling en Germaine Lorenzini.

Zij nam deel aan (interpretatie-)masterclasses bij Jean-Claude Pennetier en Aldo Ciccolini en speelde met het Gustav Mahler Jugend Orchester. In 1998 ontving zij een onderscheiding van de Natexis-Banque Populaire Stichting. Zij behaalde eerste prijzen bij belangrijke muziekconcoursen in Parijs en Arles en won als duo met de fluitiste Sabine Morel in 2002 de Déclic serie (Radio France).

Sandrine speelt regelmatig mee met het wereldberoemde Ensemble Intercontemporain van Pierre Boulez (o.a. Deutsche Grammphon opname van Sur Incises voor 9 solo instrumenten (2000)). Ook speelde remplaceerde zij in het Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Berliner Philharmoniker en Luzern Festival Orkest, en heeft zij in de hele wereld concerten gegeven van New York tot Tokyo en op de muziekfestivals van o.a. Salzburg en Edinburgh.

Sinds 2005 treedt Sandrine over de hele wereld op als solo-harpiste en in kamermuziekgezelschappen: festivals in Frankrijk (o.a. Aix-en-Provence, Festival Presences, Prades, Festival Messian, Saison Musicale de Royaumont), Spanje, Italië enz. en concerten in Hong Kong, China, Canada en Groot Brittanië. Ze heeft als soliste opgetreden met ondermeer La grande Ecurie-La Chambre du Roy, het Hong Kong Chinese Orchestra en het NKO.

Haar repertoire bevat muziek uit alle stijlperiodes: zij bracht een CD uit met werken uit de tijd van Louis XVI op een authentieke Erard harp, maakte een CD met Franse harp-muziek ronderom Caplet en Debussy en speelde wereldpremières van Luis Naon, Ricardo Nillni, Susumu Yoshida en Kristof Maratka.

Ze is lid van twee vaste kamermuziekensembles in Frankrijk, Ensemble Calliopée waarmee ze veel cd-opnames heeft gemaakt ( Martinu, Durosoir, Maratka), en het Trio Polycordes.

Sinds september 2009 is zij als solo-harpiste verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest en sinds 2012 als docente harp aan het Conservatorium van Amsterdam.

Overzicht