Shandiz Ensemble

Shandiz Ensemble is in 2001 opgericht en bestaat uit Mehrnaz Salehi (zang), Angela Skala (viool), Imre Keblušek (cello) en Hamid Tabatabaei (piano, composities en arrangementen). Het gezelschap maakt muziek die haar wortels in de Iraanse cultuur heeft maar door Tabatabaei volgens de klassieke westerse traditie is gecomponeerd of gearrangeerd.

Zij begonnen hun loopbaan met het spelen van ‘Iranian Folk Songs – Iranian Old Songs’: volksliedjes en liederen die in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw populair waren in Iran en die waren gearrangeerd door Tabatabaei. Daarna legde Tabatabaei zich toe op het componeren van muziek die gebaseerd was op moderne Perzische poëzie. Onder meer heeft hij gedichten van de Iraanse dichters M. Sereshk, Omar Khayyám en Ahmad Shãmlu op muziek gezet maar vooral met zijn hommage aan de dichteres Forugh Farrokhzad, die net als Khayyãm ook in het Westen bekendheid geniet, oogstte hij bewondering.

Het gezelschap treedt veel op in Nederland – in theaters, schouwburgen, kerken, musea, universiteiten en galeries – maar heeft ook opgetreden in België, Duitsland en Denemarken. Ook heeft Shandiz Ensemble zeven cd’s opgenomen. Zij hebben diverse radio-optredens en een televisieoptreden op hun naam staan. De waardering van het publiek moge blijken uit de volgende typering die iemand na afloop van een concert gaf: “Het is poëtische en betoverende muziek waarin liefde, verlangen en afscheid nemen weerklinken.” De geciteerde was de Perzische taal niet machtig wat laat zien dat men de taal niet hoeft te beheersen om te kunnen genieten van de zeggingskracht van de muziek.

Voor wie toch ook graag met de precieze betekenis van de Perzische teksten wil kennismaken, zijn de vertalingen bij de concerten op papier beschikbaar.

Zie verder: www.shandiz.eu

en  www.facebook.com/shandizensemble.

Eerdere optredens van ensemble Shandiz op diverse lokaties van de Geelvinck Salon: Op 5 juni 2022 in LutherMuseum Amsterdam. Op 24 september 2017 speelde Shandiz Ensemble de composities ‘The Songs of Khayyãm’ en ‘Zi’ in het Cromhouthuis. Op 27 maart 2016 bracht Shandiz Ensemble de compositie ‘Zi’ ten gehore in het Huis met de Hoofden. Op 12 april 2015 speelde Shandiz Ensemble de compositie ‘The Songs of Khayyãm’ in het Geelvinck Museum. Op 14 september 2014 bracht Shandiz Ensemble het programma ‘Songs of Love and Sorrow’ ten gehore in het Geelvinck Museum. Op 13 april 2014 trad Shandiz Ensemble in het Geelvinck Museum op met de composities ‘A Woman Alone’ en ‘Echo’.

Overzicht