Wakana Shimizu – (forte)piano

Wakana Shimizu studeerde in Tokio bij Yasuko Kurosu, een oud-studente van Willem en Noortje Brons. In Japan behaalde zij verschillende prijzen en op zeer jeugdige leeftijd speelde zij Mozarts pianoconcert K.V.414.

 

In 2005 nam zij voor het eerst deel aan de internationale masterclass van Vladimir Tropp en Willem Brons. Op het slotconcert speelde zij Haydns sonate in C groot Hob.XVI nr. 50, die integraal werd uitgezonden door de Nederlandse radio.

Vanaf 2005 volgt zij jaarlijks de International Summer Academy voor jonge talenten in het Duitse Marktoberdorf waar zij eveneens werkte met Willem Brons en andere docenten.

In het kader van deze Summer Academy is zij in talrijke omliggende plaatsen opgetreden met composities van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Schubert, Mendelssohn, Liszt, Debussy en Prokofiev.

 

Vanaf september 2009 studeerde Wakana op het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons.

Op 14 februari 2010 behaalde zij een eerste prijs tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Op 20 februari 2010 speelde zij tijdens een van de concerten in de Noorderkerk te Amsterdam composities van Mozart en Chopins tweede Scherzo.

Op 8 mei 2011 trad Wakana op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw en op 15 mei speelde zij in de Amstelkerk te Amsterdam tijdens een benefietconcert werken van Bach, Ravel en Chopins derde sonate.

 

Het Prinses Christina Concours gaf Wakana de gelegenheid om in verschillende plaatsen op te treden zoals in de Nieuwe kerk te Den Haag, Haarlem, Zandvoort, Lelystad, Amersfoort, Enschede enWerkhoven.

Op 4 september 2011 speelde zij in het Bethaniënklooster te Amsterdam tijdens het slotconcert van de masterclass van Willem Brons werken van Bach en Beethovens sonate opus 110. De VPRO maakte een opname van dit optreden.

 

In 2012 trad zij op in het Flehite-museum te Amersfoort, het Goethe-Haus te Amsterdam en het NRC-Restaurant eveneens te Amsterdam.

Het repertoire van Wakana Shimizu is veelomvattend. Zo speelt zij ook composities van Dutilleux en van Franz Liszt de indrukwekkende Fantasia en Fuga op de naam van Bach, Variaties op Weinen, Klagen  en Schumanns Symfonische Etudes en Kreislériana.

In mei 2013 was zij te beluisteren op Radio4 in een nocturne van Chopin en Mazeppa van Liszt.

 

In Juni 2013 sloot zij haar Bachelor-examen Cum Laude af met als programma: Bach/Brahms Chaconne, Schumanns Kreislériana en Mazeppa van Liszt.

In het najaar van 2014 trad zij ettelijke keren op in een Schubert-programma samen met Willem Brons en speelde Schuberts sonate D958 en de Fantasie in f  klein. Dit programma werd ook uitgevoerd in Tokio.

 

In juni 2015 sloot zij haar studie af met het behalen van de Master’s Degree Cum Laude.
Tijdens het Geelvinck Fortepiano Concours 2105 behaalde zij de tweede prijs en de prijs genoemd naar Romain d’Ansembourg.
Sinds kort vormt zij een duo met Willem Brons.

 

Overzicht