Trio Rusanovsky

Trio Rusanovsky, foto Julia Winter

TRIO RUSANOVSKY bestaat uit Leon Rusanovsky en zijn twee kinderen Julia en Arthur Rusanovsky. Hun muziekprogramma’s bestaan uit klassiek repertoire afgewisseld met bekende Joodse / Russische volksliederen, tango’s en eigen composities. Zij presenteren een kleurrijk, levendig, melancholisch en emotioneel programma waarbij de viool, altviool, piano en gitaar in verschillende combinaties te horen zijn. Het trio treedt op in kleine en grote zalen in binnen- en buitenland, o.a. in de Portugese Synagoge van Amsterdam, de “Grundbuchhalle” in Hamburg, de “Moscow Jewish Community Centre” en de “Russian American Culture Centre” in New York.

Trio Rusanovsky op de brug van de Groenburgwal, Amsterdam.

Leon Rusanovsky is geboren in Kiev (Oekraïne), woont al 40 jaar lang in Nederland en werkte als professioneel solo-altist in het Nederlands Kamer Orkest. Ook was hij actief als docent aan verschillende Duitse conservatoria. Als uitvoerend muzikant geeft hij optredens als solist, neemt deel in velen masterclasses en speelt met het ensemble Trio Rusanovsky in verschillende landen over de hele wereld. Naast altviool bespeelt Leon ook andere instrumenten zoals viool, gitaar en piano.

Naast zijn passie voor klassieke muziek is hij ook bezig met jazz improvisatie op de altviool. Hij was als een van de eerste Nederlanders uitgenodigd om een optreden te geven in de beroemde “Blue Note” in New York.Leon is ook actief als componist voor klassieke en populaire muziek. Hij heeft veel gecomponeerd voor beroemde Nederlandse zangers en ook arrangementen geschreven voor de Belgische radio en TV programma’s.


Julia Rusanovsky is geboren in Amsterdam en begon als vierjarige met het bespelen van de viool en de piano. Later besloot zij geheel voor de viool te gaan en werd zij toegelaten tot de Jong Talent afdeling aan het Conservatorium van Amsterdam. Hierna vervolgde Julia haar studie bij Heinz Oberdorfer (violist van het Parkanyi Kwartet en plaatsvervangend aanvoerder van het Nederlands Philharmonisch Orkest) aan het Conservatorium van Arnhem, waar zij in juni 2010 haar diploma behaalde.
Julia speelt graag recitals en speelde in 2018 een solo concert in het Concertgebouw van Amsterdam. Naast solo optredens is Julia actief in de kamermuziek en orkest wereld. Ook treedt zij veelvuldig op in binnen- en buitenland met trio Rusanovsky. Samen met de bekende pianist, dirigent en oprichter van het New Amsterdam Orchestra

Met Stephan Geusebroek geeft Julia live-stream concerten als piano/viool duo. Zij heeft ook gewerkt en muziek opgenomen met en voor verschillende bekende Nederlandse zangers zoals Marco Borsato, Waylon Bijkerk, Gordon Heuckeroth en nog veel meer. Ook kun je Julia zien langskomen op tv in programma’s als Holland’s Got Talent en verschillende tv- commercials.
Julia speelt op een prachtige Italiaanse Camilli-viool uit 1738.

Arthur Rusanovsky stelt zich voor: ik ben violist en geboren in Amsterdam in 1993. Elk optreden is voor mij een feest, omdat ik dan mijn passie en bewondering voor klassieke muziek met het publiek kan delen. Op vijfjarige leeftijd begon ik met vioolles aan de Muziekschool van Amstelveen bij Anneke Schilt en Hans Scheepers, gevolgd door een aantal jaren bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Uiteindelijk heb ik mijn Bachelor en Master, aan de “Universität der Künste” in Berlijn bij Mark Gothoni, cum laude afgerond. Ook heb ik lessen gevolgd bij Ida Haendel, Vadim Brodski, Igor Ozim, Shmuel Ashkenasi, Zakhar Bron en Ana Chumachenco.

Ik vind het erg leuk om als solist voor een orkest te staan en heb met orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Holland Symphonia, de Magdeburgische Philharmonie en Jenaer Philharmonie gespeeld. Ik vind het net zo leuk om in een ensemble te spelen. Graag speel ik kamermuziek en treed regelmatig op met mijn familie- ensemble TRIO RUSANOVSKY.

Ik ben deel van het TONAListen-impresariaat, dat zich inzet voor het populariseren van klassieke muziek bij jongeren. Zo treed ik vaak op voor scholieren. Ik vind het namelijk belangrijk dat jongeren in aanraking komen met de magie van klassieke muziek.

Op uitnodiging van het Prinses Christina Concours, de Nederlandse Consulaten en de Dutch American Heritage Foundation maakte ik een tournee door Amerika en Canada. En op uitnodiging van het Lincoln-Center-Stage-Performance maakte ik een tour door Europa en Amerika. Ook heb ik deelgenomen aan internationale festivals, zoals het Trans-Siberian Art Festival en het Molyvos International Music Festival. In combinatie met vioolspelen heb ik zo veel van de wereld kunnen zien.

Ik was succesvol op muziekconcoursen zoals het Prinses Christina Concours, de TONALi Grand Prix Hamburg, de Menuhin Live Music Now E.v en de Eurovision Young Musician.

Ik speel op een viool, gemaakt in 1896 door Enrico Rocca in Genua. Enrico Rocca, zoon van vioolbouwer Giuseppe Rocca, was bij zijn overlijden in 1915 de beroemdste vioolbouwer van zijn tijd en wordt beschouwd als de grondlegger van de Genuese vioolbouw-school, waarbij instrumenten van Stradivari en Guarneri tot voorbeeld dienden. Mijn strijkstok, gemaakt door Alfred Lamy (1850-1919) in Parijs, heb ik bruikleen van de Nederlandse Muziekinstrumenten Stichting.

Overzicht