Ursula Dütschler – fortepiano en klavecimbel

Ursula-Dütschler-fortepiano-klein

Ursula Dütschler werd in Thun in Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 volgde zij een studie op fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, met inbegrip van de prijs voor het onderdeel ‘interpretatie hedendaagse muziek’. Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston.

Ursula Dütschler heeft op klavecimbel en fortepiano een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is op verschillende podia’s en festivals te horen, zowel als soliste als freelance musicus in diverse kamermuziekensembles. Ze trad op met orkesten zoals Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Ensemble de Grenoble,  Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.

Haar ensemble Camerata 1800 is gespecialiseerd in de muziek rond 1800 en treedt op met veelzijdige en verrassende programma’s in verschillende bezettingen, met een uitgebreid repertoire voor het fortepiano trio.
Daarnaast geeft zij regelmatig soloconcerten op zowel klavecimbel als fortepiano en concerten met met haar duo partners Frank Wakelkamp, cello, Raymond Honing, fluit en Eric Hoeprich, klarinet.
In 2005 kwam Ursula Dütschler in aanraking met de muziek en de Movements van G. I. Gurdjieff. Zij volgde seminars bij Wim van Dullemen en sinds enige jaren begeleidt zij Movements seminars in Nederland en Duitsland op de piano.

Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen (waaronder “The art of Mendelssohnian Song” met sopraan Francine van der Heijden) opnamen met solowerken van Byrd, Bach, Scarlatti en Beethoven. Op het label Musicaomnia verscheen in 2010 een cd met de sonates op.91 van Boismortier voor traverso en klavecimbel met Douglas Worthen. Verder zijn bij Brilliant Classics 2 CD’s verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort. In voorbereiding is de opname met Raymond Honing met werken voor 8 – kleppenfluit en fortepiano (o.a. met de bewerkingen van de vioolsonates van Louis Drouet).

 

Overzicht