Winfried Salon

In samenwerking met de Winfried Salon worden een of meer discussieavonden georganiseerd met onderwerpen als:

  • nieuwe wegen voor klassieke muziekpodia om een jonger publiek te bereiken
  • de authentieke uitvoeringspraktijk: de oude muziekbeweging in revisie
  • het townscape-soundscape paradigma in relatie tot de opkomst van de fortepiano in het woelige Amsterdam van de late 18e eeuw
  • het bespeelbaar houden van de historische muziekinstrumenten in Nederland: een levendige toekomst voor ‘living history’

De Winfried Salon is in 2007 opgericht als een nieuw forum voor klassieke muziek in Amsterdam. Eens per maand biedt het, muzikaal omlijst, een discussiepodium voor professionele musici en publiek over de belangrijke vraagstukken en onderwerpen in het huidige klassieke muziekleven. Zoals: is de klassieke uitvoeringspraktijk toe aan revisie? Mogen we de muziek van Bach alleen spelen zoals we denken dat hij het zelf bedoeld heeft? Wat veroorzaakt de vergrijzing van het concertpubliek? Hoe heeft het modernisme de kunstmuziek beïnvloed?

Vooraanstaande musici en academici zetten hun visie op deze en andere vragen uiteen, en het publiek wordt geëntameerd aan deze discussie deel te nemen. Op deze manier streven de oprichters, Bas van Bommel (musicus en classicus) en Thierry Baudet (auteur, historicus en jurist), er naar de doelstellingen van de Winfried Salon te realiseren: bij te dragen aan het revitaliseren van het Europese muzikale erfgoed, en nieuwe wegen te wijzen voor de toekomst van het klassieke muziekleven in Nederland. Twee maal per jaar biedt Museum Geelvinck plaats aan de Winfried Salon en nu eveneens tijdens het Geelvinck Muziekfestival.

Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’

Op woensdagavond 29 juni 20.00 uur vindt een Windfried Salon plaats met als titel: ‘Tafelpiano: Gaaf of gaap ?’. Een debat over verschillende visies op de authentieke uitvoeringspraktijk: de cellist Job ter Haar en Bas van Bommel geven ieder een mening. Bart van Oort gaat in discussie met de jonge garde en met Olaf van Hees (Friends of the Square Piano).

Overzicht