Yuri van Nieuwkerk

Yuri van Nieuwkerk begon op zesjarige leeftijd met piano spelen. Zijn eerste pianolessen kreeg hij van zijn vader, componist Willem Wander van Nieuwkerk. Al op jonge leeftijd (12 jaar) vervolgde hij zijn pianostudie aan het Conservatorium van Amsterdam, alwaar hij gedurende tien jaar les kreeg van de Russische concertpianiste Mila Baslawskaya. Gedurende deze periode won Yuri prijzen op verschillende jeugdconcoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

Momenteel vervolgt Yuri zijn studie bij David Kuyken, die eveneens als hoofdvakdocent piano verbonden is aan het Conservatorium van Amsterdam. In het afgelopen jaar sloot hij zijn Bachelorfase af met een negen als eindcijfer. Naast het vaste studieprogramma volgde Yuri van Nieuwkerk masterclasses bij grootheden als Karl-Heinz Kammerling, Jacques Rouvier en Dmitri Alexeev.

Yuri van Nieuwkerk richt zich niet alleen op het solistisch repertoire, maar is ook zeer actief als kamermusicus. Met verschillende ensembles won hij prijzen bij concoursen en trad hij op in binnen- en buitenland.

Met violiste Rosanne Philippens vormt Yuri al vele jaren een vast duo. De twee musici ontmoetten elkaar op jonge leeftijd bij de zomercursus Margess International in Zwitserland. Daar legden zij de kiem voor een jarenlange samenwerking, die onder meer leidde tot het winnen van de NPS duoprijs op het Oskar Back Vioolconcours in 2009.

Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’

Op zaterdagmiddag 2 juli om 16.00 uur speelt Yuri van Nieuwkerk ‘La Valse’ van Maurice Ravel en ‘Six Moments Musicaux’ van Franz Schubert.

Overzicht