Yvo Verschoor – filmconcertpianist

Yvo Verschoor (1966) is filmconcertpianist, begeleidt sinds 1992 stomme films, werkte ruim 25 jaar als vaste pianist bij o.a. Eye-Filmmuseum en diverse Nederlandse filmhuizen, speelde in honderden theaters en op vele film- en theaterfestivals in binnen en buitenland.
Yvo specialiseerde zich na zijn afstuderen aan het Koninklijk
Conservatorium in Den Haag tot improvisator bij beeld. Sinds 2008 is hij actief als maker en producent van film-concert-programma’s over de geschiedenis van de stomme film en recent maakt hij voorstellingen over de bijzondere geschiedenis van zijn kleine collectie vleugels.
Yvo is sinds 2008 nauw betrokken bij het Pianola Museum, organiseerde in 2015 het Pianola Festival en werkt sinds 2017 samen met Geelvinck Muziek Museum, dat een grote verzameling oude instrumenten beheert.
Yvo is oprichter en directeur van Concertpodium Huis Midwoud en organiseert daar sinds 2019 in zijn eigen intieme concertzaal concerten en lezingen, tot nu toe 83 concerten, waarvan 12 voor corona en 71 concerten daarna.

Yvo’s zeer persoonlijke voorstelling Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel  is maandelijks te zien in Huis Midwoud. De voorstelling is het resultaat van ruim 10 jaar onderzoek en materiaal verzamelen, begonnen bij de vondst van concertvleugel Frau Buch in 2011 en dankzij regisseur Maarten Mourik tot een compacte voorstelling geworden, die september 2021 met dank aan het Mondriaan Fonds in première ging.

Yvo heeft een uitgebreide collectie zwijgende films en filmmuziek opgebouwd. In Huis Midwoud heeft hij een podium gecreëerd, oorspronkelijk bedoeld voor zijn filmconcerten maar ondertussen uitgegroeid tot een podium voor vele topmusici van over de hele wereld.

Huis Midwoud is het voormalig raadhuis en school van Midwoud,
nu het huis en de concertzaal van filmconcertpianist Yvo Verschoor.
Yvo zelf verbouwde het huis tot concertzaal en vertoningsplek voor filmconcerten en andere evenementen.
De voormalige school herbergt een klein Piano Klank Museum.
Naast diverse historische instrumenten van de beroemde pianobouwer Julius Blüthner uit Leipzig, staan er ook een Erard salonvleugel en een Steinway Tafelpiano (bruikleen Geelvinck Collectie) waar regelmatig concerten op worden gegeven.

Huis Midwoud presenteert minimaal twee maal per maand concerten en/of lezingen met een link naar geschiedenis.
Daarbij spelen film en muziek, literatuur, architectuur en de rijke historie van de instrumenten-collectie en van de regio West-Friesland een belangrijke rol.

https://www.yvoverschoor.nl/index.html

Overzicht