Mondriaanfonds steunt samenwerking Museum Geelvinck en Pianola Museum

Gepubliceerd op: 16 januari 2017

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling: Museum Geelvinck en het Pianola Museum krijgen dankzij een toekenning door het Mondriaanfonds, de ruimte om hun beoogde samenwerking vorm te gaan geven. Er ligt dan ook een logische verbinding tussen beide collecties: de fortepiano’s uit de 18de en 19de eeuw hebben hun opvolging in de moderne vleugel van de laat 19de en vroeg 20ste eeuw. De uitvinding van de pianorol maakte de pianola tot hèt muziekinstrument van het fin-de-siècle tot de Roaring Twenties.

Bijdrage Samenwerking Musea

In het persbericht van het Mondriaanfonds / Vitale Collectie Nederland op 10.01.2017 staat de toekenning vermeld:

Museum Geelvinck kreeg deze voor een verregaande samenwerking met het Pianola Museum, waarbij een gezamenlijke publiekspresentatie wordt gerealiseerd en de collecties worden gekoppeld en digitaal ontsloten. Ook het vrijwilligersteam, fondsenwerving, publieks- en educatieactiviteiten en marketing worden geïntegreerd. zie link

Afgelopen jaar hebben wij met steun van het Mondriaan Fonds een Haalbaarheidsonderzoek kunnen uitvoeren naar de mogelijkheden van de beoogde “coalitie” met het Pianola Museum. De uitkomst daarvan is zonder meer positief te noemen: het versterkt niet alleen beide museumorganisaties en borgt de toekomst van beider collecties, maar bovendien wordt hiermee een veel bredere toegankelijkheid van de collecties verkregen, zowel in zichtbaarheid (en hoorbaarheid) voor het reguliere museumpubliek, als internationaal voor experts (MIMO).
Wij zijn bijzonder verheugd met de steun van het Mondriaan Fonds voor de nieuwe opzet. Hiermee hebben wij dekking voor 40% van de projectbegroting voor drie jaar. Wij vertrouwen eveneens de resterende fondsen te kunnen verkrijgen.
Dit betekent voor ons een majeure stap voorwaarts ons muzikaal erfgoed te ontsluiten voor een breed en internationaal publiek.

 

Overzicht