Museum Geelvinck / Huize Kolthoorn locatie voor Poëzie & Dansfilm ‘Mathilde’

Gepubliceerd op: 12 oktober 2021

setfoto van Mathilde, verpersoonlijkt door Elise Manière

Schrijver Lodewijk van Deyssel (1864-1952) (pseudoniem voor Karel Joan Lodewijk Alberdinck Thijm) behoort tot de literaire beweging van de Tachtigers, waartoe ook Willem Kloos en Albert Verwey behoorden. Met de roman ‘Een Liefde’ over de ongelukkig getrouwde jonge vrouw Mathilde, gepubliceerd in 1887, wordt de jonge schrijver, nog maar 23 jaar oud, beroemd, maar zorgt ook voor ophef.

Voor de pilot van de korte film Mathilde, vond regisseur Jocelyne Moreau in het Grote Atelier op Huize Kolthoorn in de Heerdense locatie van Museum Geelvinck, de juiste ambiance met de sfeer van de Belle Époque en het Fin-de-Siècle, die Van Deyssel zo trefzeker in zijn roman ‘Een Liefde’ geschetst heeft.

In de woorden van de regisseur Jocelyne Moreau:

Afgelopen 3 dagen zijn een zoektocht geweest om personage Mathilde uit “een Liefde’ van Lodewijk van Deyssel weer tot leven te roepen. 
Mathilde is een jonge vrouw die door een langdurige ziekte gedwongen is om rust te nemen buiten Amsterdam. De scene waar we afgelopen 3 dagen aan gewerkt hebben was voor een ‘pilot’ die we willen laten zien aan potentiële subsidiegevers om hopelijk volgend jaar zomer de korte dans & poëzie film te kunnen maken. De scene waar we aan gewerkt hebben speelt zich af in de woonkamer van haar verblijf s’avonds bij schemerlicht. Deze scene vormt  de kern van de korte dans & poëzie film .
Mathilde had zich geen betere woonkamer dan het atelier van Huize Koltoorn / het Geelvinck Museum kunnen wensen. Het atelier is een prachtige grote kamer vol met historische piano’s, boeken en bijzondere objecten uit de 19de eeuw met een gigantische grote raam op het noorden met heel constant daglicht.

Mathilde / Elise Manière, in gedachten verzonken

We hebben ons een paar dagen in een andere tijd en in de huid van personage Mathilde ondergedompeld. 
Jurn Buisman & Dunya Verwey zijn voor ons fantastische gastheer en gastvrouw geweest en hebben zelfs met ons meegedacht aan de set design van karafje wijn & glas, duiven uit Frankrijk en passend zilver bestek aan toe.
Onze kleine crew verbleef niet ver van  Huize Koltoorn / het Geelvinck Museum in een bungalow op een camping in een buurt. Deze plek stond wel in schril contrast met Huize Kolthoorn, zowel wat gastvrijheid, schoonheid als voorzieningen betreft. Het contrast tussen Versailles en een uit elkaar vallend caravan was misschien net iets extremer geweest.
Dit heeft me helpen herinneren dat zowel innerlijke als uiterlijke rijkdom ver van vanzelfsprekend zijn. Het was in ieder geval een groot privilege onze onderzoek voor mijn korte film “Mathilde” op Huize Kothoorn mogen voortzetten.
De mensen uit mijn kleine crew waren: Elise Manière (danser), Marie Goeminne (choreograaf), Saskia Habermann (cameravrouw), Anastasia Andreeva (visagie) en Rob Vugs (producent).

Jocelyne Moreau (regisseur)
https://jocelynemoreau.com/

Overzicht