Museum Geelvinck neemt deel aan ICOM Praag 2022

Gepubliceerd op: 20 augustus 2022

Elke drie jaar vindt de General Assembly van het wereldwijde netwerk van de musea plaats. Ook wij zijn institutioneel lid van het International Council of Museums en van drie wereldkoepels onder haar vleugels. CIMCIM (muziek-instrumentenmusea), DemHist (musea in historische huizen en kastelen) en ICLCM (huizen van schrijvers, componisten, kunstenaars enz.). Voor CIMCIM geven wij een presentatie.

Reeds tijdens de 5e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival werd duidelijk, dat ambachtelijke fortepiano-restauratoren en hun toeleveranciers van snaren, vilt, hamerleder en andere voor prudente restauratie en voor revisie noodzakelijke materialen het steeds moeilijker kregen. Velen hadden de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt of zouden die over afzienbare tijd gaan bereiken. Helaas stonden opvolgers niet in de rij. Zoals een bekende restauratrice in Florence opmerkte: “ik kan niet restauratoren opleiden, die vervolgens aan de bedelstaf geraken omdat je in dit beroep in feite niet meer financieel kan rondkomen”.

In 2020 hebben wij als onderdeel van de online conferentie van REMA – European Early Music Festival, aan een sessie vorm gegeven, waarin wij dit thema hebben geadresseerd. Het trok wereldwijde aandacht. Op basis van de aanbevelingen, die uit deze sessie naar voren kwamen, doen wij nu op de CIMCIM-bijeenkomst een voorstel voor de creatie van een werkgroep. Muziekinstrumenten musea moeten zich niet alleen richten op het behoud van hun collecties, maar ook op het behoud van het levend immaterieel erfgoed, dat onlosmakelijk met deze instrumenten verbonden is.

Meer over ICOM Praag 2022, zie de website

Overzicht