Persbericht 18 mei 2020: Geelvinck Muziek Museum verplaatst depot naar Kampen

Gepubliceerd op: 18 mei 2020

In deze barre tijden, waar de cultuur, culturele instellingen en met name de musea extra getroffen worden, kunnen wij een lichtpuntje melden: Geelvinck Muziek Museum heeft voor (een deel van) de collectie historische piano’s onderdak gevonden: in de voormalige Stoomtabaksfabriek in Kampen, waar eerder het Tabaksmuseum De Olifant gevestigd was.

Podium Witteman 15 september 2019

U herinnert zich nog wel de gedenkwaardige uitzending van Podium Witteman op 15 september 2019 en ons website bericht, waar Floris Kortie een hartstochtelijke oproep aan het publiek doet om uit te kijken naar een geschikt nieuw onderkomen voor ons museum? Welnu, deze oproep is ook de familie Van der Sluis niet ontgaan, die al enige tijd op zoek was naar een nieuwe culturele invulling van hun gebouw uit 1876, waar de familie generaties lang sigaren produceerde onder de naam ‘De Olifant’ in Kampen. Het gebouw is bijzonder aantrekkelijk gelegen, pal in de binnenstad van Kampen, aan een gezellig pleintje, in de directe nabijheid van het Ikonen Museum, het Stedelijk Museum en het Tabaksmuseum ‘De Olifant’ / annex (echte) koffieshop ‘De Eenhoorn’.

Nu kunnen wij het volgende persbericht doen uitgaan:

Persbericht 18 mei 2020

Museum Geelvinck verplaatst depot naar Kampen

Pal in de historische binnenstad van Kampen, heeft het Muziek Museum Geelvinck het gebouw van de voormalige sigarenfabriek aan de Botermarkt 3 van de familie Van der Sluis in langdurig bruikleen gekregen. Het museum, dat sedert haar gedwongen vertrek uit Zutphen voor het leeuwendeel van zijn collectie historische piano’s acuut onderdak zocht, is zeer verguld met dit bijzondere gebaar. 

Levend muzikaal erfgoed

Museum Geelvinck, dat in 1991 zijn deuren in Amsterdam opende, beheert de grootste Nederlandse collectie piano’s uit de 18e en 19e eeuw: meer dan 160 instrumenten. De kern wordt gevormd door de collectie van het voormalige Sweelinck Museum, ooit onderdeel van het gelijknamige Conservatorium van Amsterdam. Heel bijzonder zijn de in Nederland gebouwde instrumenten, die in 2007 door de Raad voor Cultuur zijn aangemerkt als onvervangbaar Nederlands erfgoed. De collectie is levend erfgoed: de piano’s worden zoveel mogelijk ingezet voor concertuitvoeringen en voor de vakopleidingen voor professioneel fortepianist en pianotechnicus. Niet alleen voor de historische muziekinterpretatie zijn deze instrumenten, die een heel eigen klankkleur en speelwijze hebben, essentieel. Ook voor componisten en creatieve makers van muziek en muziekinstrumenten vormt de collectie een inspiratiebron.

Botermarkt 3

In de Stoomtabaksfabriek aan de Botermarkt 3 was eerder ook al een museum met een levend ambacht gevestigd: het Tabaksmuseum Kampen ‘De Olifant’. Dat museum is nu op een steenworp afstand te vinden in ‘De Eenhoorn’ aan de Oudestraat 103. Museum Geelvinck zal in dit industrieel erfgoed uit 1876 in eerste instantie zijn depot vestigen. Het is dan nog niet toegankelijk voor het publiek. Wel is het streven om – onder meer afhankelijk van de situatie als gevolg van Corona – in de loop van volgend jaar depot-rondleidingen mogelijk te maken. Bovendien zoekt het museum in de komende jaren samenwerking met scholen en het muziekonderwijs voor het samen ontwikkelen van educatieve programma’s. Museum Geelvinck heeft eveneens een vestiging in Amsterdam en organiseert concerten op diverse locaties in Nederland.

Vrijwilligers

De organisatie van Museum Geelvinck drijft op vrijwilligers. Wij zijn op zoek naar mensen, die zich actief willen inzetten voor het behoud van deze unieke collectie. Dat kan door de handen te laten wapperen: er moet veel geklust worden. Maar ook vanuit huis op internet – het museum bedient een internationaal netwerk van muziekmusea en -liefhebbers –, of, bij voorbeeld, hulp bij het in goede banen leiden van bezoek van musici en muziekstudenten. Wie hart heeft voor pianomuziek en zijn geschiedenis, is van harte welkom. Heeft u belangstelling, mail dan naar: info@geelvinck.nl

 

Oproep voor vrijwilligers

Onze organisatie drijft op vrijwilligers: voor ontvangst van musici en bezoekers, voor internetcommunicatie, om er voor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid, voor administratie en voor allerhande klussen. Voordat wij onze piano’s naar Kampen kunnen verplaatsen, zal er in het gebouw nog van alles gedaan moeten worden: van een grote schoonmaak en het witten van de muren tot het aanleggen van rookmelders, lichten voor vluchtwegen, voorzieningen voor vrijwilligers (onder meer in verband met de Corona-maatregelen) enz. Wie wil daarvoor zijn handen uit de mouwen willen steken?!

In de toekomst, als de Corona weer geluwd is, willen we ook rondleidingen geven door het depot en de bescheiden educatieve tentoonstelling. Heeft u interesse te helpen bij bezoekersontvangst en rondleidingen, laat het ons weten. Er moet veel voorbereid worden en dat kan ook thuis (inlezen over de piano en haar geschiedenis).

Er komt ook een kleine bibliotheek. Wilt u daaraan meewerken, laat het ons weten!

Interesse: mail naar info@geelvinck.nl of bel 0654794606 (Dunya Verwey)

Financiële steun

Dat wij dit mooie gebouw in bruikleen krijgen is een eerste stap, maar om één en ander verder mogelijk te maken zoeken wij naar sponsors en financiële bijdragen. Ons museum is al dertig jaar een particulier initiatief en ontvangt geen structurele overheidssteun. Als u ons zou willen helpen, stellen wij dat zeer op prijs: u steunt hiermee het behoud van ons levend muzikaal erfgoed. Door uw steun kunnen volgende generaties blijven spelen op piano’s uit de tijd van Mozart, Beethoven, Chopin en Debussy. En U kunt blijven genieten van authentieke pianomuziek, zoals die twee-drie eeuwen geleden al klonk.

Stichting Museum Geelvinck (v/h (Geelvinck Hinlopen Huis Stichting) is een ‘culturele ANBI’: schenkingen kunt u met ’turbo-aftrek’ (125%) ten laste van uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting brengen.

Voor donaties klik hier!

Heeft u belangstelling voor sponsoring of wilt u meer weten over de mogelijkheden – want wij doen graag iets terug met muziek – mailt u ons op info@geelvinck.nl of bel op 0654794606 (Dunya Verwey) of 020-6390747.

Livestream concerten

Vanwege Corona, kunt u nu genieten van onze concerten via internet. U kunt er ‘live’ bijzijn door livestream of achteraf via ‘video-on-demand’. Heel praktisch als u in deze barre tijden liever niet het huis uit gaat.

Inmiddels hebben wij twee livestream concerten gerealiseerd:

Richard Egarr & Alexandra Nepomnyshchya quatre-mains: Five Masters – Four Hands – Two Stars

Hammertime Duo: ‘Pictures from the East’ (Schumann)

Wij organiseren deze concerten niet alleen opdat u kunt genieten van muziek gespeeld op historische piano’s, maar vooral ook om musici de gelegenheid te bieden inkomen te genereren. Helaas zit daar een extra prijskaartje aan vast vanwege  professionele livestream opnames. Wellicht een leuk idee: geef een livestream concert cadeau aan uw geliefde of uw ouders!

Meer weten ?
Mailt u ons op info@geelvinck.nl of bel op 0654794606 (Dunya Verwey) of 020-6390747.

Overzicht