Muziektheater Shapur, Parnassos, Utrecht, 15.30 uur, 12 november

Gepubliceerd op: 5 november 2023

Op 12 november 2023 wordt het muziektheaterstuk Shapur opgevoerd in de Theaterzaal van Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht.

Zaal open om 15.00 uur. aanvang 15.30 uur. Toegangsprijs € 15,00. Reserveren kan door een mail te sturen naar gjcommijs@gmail.com onder vermelding van het aantal personen. Het aantal plaatsen is beperkt.

Khosrow en Shirin is een Perzisch liefdesverhaal over twee koningskinderen en de lange strijd die ze moeten voeren tegen anderen en zichzelf om samen te kunnen zijn. In de twaalfde eeuw werd het opgetekend door de dichter Nezami, in klinkende verzen. Het verhaal inspireerde Shakespeare tot het schrijven van Romeo en Julia.

De Utrechtse schrijfster en zangeres Mehrnaz Salehi bewerkte het verhaal voor muziektheater, met een centrale rol voor Shapur, de steun en toeverlaat van Shirin. In het oorspronkelijke verhaal heeft hij de rol van helper, maar is hij eigenlijk niet de man die het meest van haar houdt? Meer dan die trotse prins Khosrow, en zelfs meer dan de romantische kunstenaar Farhad?

Het verhaal, verteld door Shapur zelf, wordt afgewisseld met voordracht van gedichten, projectie van Perzische miniaturen en vertalingen, zang, pianosolo’s, percussie en dans.

Overzicht