Nieuwe ‘Geelvinck Muziek in Musea’ concertlocatie: Hooge Zwaluwe

Gepubliceerd op: 14 september 2021

Wij zijn heel blij het intieme, 17de eeuwse kerkje in Hooge Zwaluwe te kunnen toevoegen aan de ‘Geelvinck Muziek in Musea’ concertlocaties. We zijn in overleg welk instrument uit de collectie hier goed zou passen, of misschien wel twee? Het kerkje is in opdracht van Prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms, gebouwd door Jacob van Campen (1595-1657), de beroemde architect, die o.a. het Paleis op de Dam, het Mauritshuis, Huis ten Bosch en de Koepelkerk van Renswoude heeft gebouwd en Paleis Noordeinde verbouwd.

Interieur Protestantse kerk, met doophek en Knipscheer orgel uit 1868

In overleg met onze partner-concertorganisatie Cultuur aan de Dommel / CadD en Harry Wiechers, stimulerende kracht ter plaatse achter het initiatief om meer muziek in deze kerk te laten klinken, maken wij een keuze om hier een fortepiano vleugel uit de Geelvinck collectie te plaatsen, wellicht aangevuld met een tafelpiano en kunnen we ook een concertprogrammering opzetten.

Het kerkgebouw heeft een kruisvorm als grondplan met gelijke armen, wat het mogelijk maakt dat de gelovigen dichter om de voorganger heen zitten. De vierkante structuur wordt door schuin oplopende steunberen versterkt. Bovenin, op het middenstuk, bevindt zich een houten, aan vier zijden open, klokkenstoel, een zg. bellefroy.

Hooge & Lage Zwaluwe en de Oranjes

In 1290 is er al melding van die Swaluw in een oorkonde van Graaf Floris V en wordt de Heerlijkheid van de Zwaluwe als leen aan de familie van Duivenvoorde gegeven.  In 1403 kwam door huwelijk van Johanna van Polanen met Engelbrecht van Nassau-Siegen, de Zwaluwe in Nassau’s bezit. Het huidige gebouw staat op een eerdere RK kerk uit 1483. In 1910 heeft een grote brand gewoed, in 1912 is het gebouw hersteld en in 1986 volledig gerestaureerd. Er is altijd een sterke band met de Oranjes geweest. Gebouwd als gift van Prins Frederik Hendrik, heeft ZKH Prins Claus het gebouw na de restauratie weer geopend. Ook nu nog draagt  Koning Willem Alexander door de vele historische banden van de Oranjes met de beide dorpen, de titel: Heer van Hooge en Lage Zwaluwe.

Voorzijde Protestantse kerk in Hooge Zwaluwe, met Harry Wiechers en Jurn Buisman, voorgrond het bronzen beeld Barmhartigheid door Niek van Leest uit 1886

Overzicht