Nieuwe locatie voor de Geelvinck Salon in Luther Museum, Nieuwe Keizersgracht 570

Gepubliceerd op: 18 september 2018

Vanaf medio oktober gaat  een deel van het Cromhouthuis dicht voor een verbouwing van een half jaar. In de tussentijd kan de Geelvinck Salon de concertserie voortzetten in de kerkzaal van de Wittenberg, waar het Evangelisch-Lutherse Oude Mannen en Vrouwen Huis sinds 1772 in was gevestigd en straks het Luther Museum. De muziek gaat door!

 

Verbouwing Cromhouthuis
Vanaf medio oktober vindt er een verbouwing plaats in Museum het Cromhouthuis. De bedoeling is dat het Cromhouthuis weer helemaal open gaat na april 2019. De concerten van de Geelvinck Salon kunnen niet langer plaats vinden in de Grote Salon en ook de Streicher vleugel uit 1867 uit de Sweelinck Coll. zal moeten verhuizen.

Nieuwe locatie: het Luther Museum in de Wittenberg
De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw waar in het voorjaar van 2019 het Luther Museum zal openen, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres  van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum
In de fraaie kerkzaal, met een prachtige lichtinval dankzij ramen aan weerszijden, staat straks een geheel gerestaureerd orgel. Hier zal ook de Streicher vleugel komen te staan en kan de Geelvinck Salon haar serie kamermuziek op de zondagnamiddag voortzetten onder het motto ‘Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum.’
Het Luther Museum, dat naast de  fraaie Regentenkamer, ook de kerkzaal in gebruik zal nemen, herbergt de collectie kostbaarheden van de Lutherse Gemeente, zoals de Doop van de Kamerling door Ruysdael.

Programmering:
Binnenkort wordt de programmering bekend gemaakt, zie hiervoor onze Concertagenda

Herbestemming van de Wittenberg
De Lutherse Gemeente bestaat al sinds 1588 in Amsterdam en heeft zich altijd de zorg voor vreemdelingen, wezen, ouderen, zieken en armen aangetrokken. Na verhuizing van de zorginstelling naar andere delen van Amsterdam en een ingrijpende verbouwing heeft de Wittenberg een nieuwe bestemming gekregen: short stay en museum. De opbrengsten van de short stay zijn bestemd voor de werken van de Diaconie, de zorg voor armen, ouderen, vluchtelingen zonder papieren en leden van de LHBTQI
Meer info over het museum:

www.luthermuseum.nl

Overzicht