Schildersechtpaar Kleintjes-van Osselen 125 Jaar op Huize Kolthoorn

Rondleiding Jan Kleintjes Huize Kolthoorn

Rond het fin de siècle van de 19e eeuw vonden veel kunstenaars inspiratie in hun tuin, veelal in een landelijke omgeving. Wellicht één van de belangrijkste daarvan is Claude Monet: hij schiep van zijn tuin in het landelijke dorpje Giverny een waar paradijs; deze wereldberoemde tuin is vandaag de dag een belangrijke toeristische trekpleister. Het moet een voorbeeld zijn geweest voor tijdgenoten, zoals het schildersechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen. In 1899 gaan zij op de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn wonen en herscheppen de uitgestrekte tuin tot een bloemrijk park met een beek en een forse moestuin met een kleine boomgaard. De tuin met een bescheiden arboretum wordt naar de mode van de tijd ingericht; ook zijn er duidelijke Japanse invloeden te zien. Eigenlijk verschilt het niet zoveel van de tuin van Monet in Giverny. En dat geldt ook voor het enorme atelier, dat Jan en Hedwig in 1904 aan de villa laten bouwen.

Museum Geelvinck dankt zijn ontstaan aan de familie, die na de dood van Jan Kleintjes in 1955 de buitenplaats Huize Kolthoorn inmiddels twee generaties bewoont. Het museum beheert onder meer een collectie van zo’n 50 werken van Jan Kleintjes en enkele van Hedwig van Osselen. Daarbij zijn impressies van de tuin – een belangrijk thema van Jan Kleintjes – het voornaamste onderwerp. Hoewel na het overlijden van Jan Kleintjes in de jaren daarna door de nieuwe bewoners huis en tuin aan de toenmalige eisen des tijds zijn aangepast, hebben de huidige bewoners zich in de afgelopen decennia ingespannen de culturele sfeer, die Jan & Hedwig een ruime eeuw geleden in de villa en haar tuin geschapen hadden, daarin terug te brengen. Naast schilderijen en tekeningen, zijn op Huize Kolthoorn veel meubels en andere objecten uit de tijd van Jan & Hedwig bewaard gebleven. Als je de villa betreedt, krijg je het gevoel een eeuw in de tijd terug te stappen. Ook de tuin wordt momenteel gefaseerd aangepakt om een beeld te scheppen van de groene idylle, die Jan en met name Hedwig tussen 1899 en haar dood in 1936 gerealiseerd hebben.

RONDLEIDINGEN DOOR HET ATELIER EN DE TUIN VAN HUIZE KOLTHOORN

Deze zomer is het 125 jaar geleden, dat het pasgetrouwde stel de villa betrokken. De huidige bewoners leiden u er graag rond, waarbij met name de relatie tussen de kunstwerken en de tuin aandacht zal krijgen. En zij nodigen u na afloop van de rondleiding met plezier op de thee uit, bij mooi weer in de tuin, die zo’n bijzondere inspiratiebron was en is. ’s zomers kunt u zich elke zaterdag inschrijven voor een rondleiding. De nieuwe serie rondleidingen start in juli en loopt door t/m 1e helft september. Wij hopen op mooi weer.

Heeft u belangstelling met een groep te komen: in overleg kunnen wij voor groepen ook op andere data, dan onderstaande een rondleiding voor u organiseren. Stuur ons dan een mail met uw wensen op: info@geelvinck.nl 

Heeft u speciale vragen over Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen, of misschien een schilderij van één van hen, mailt u ons dan ook op info@geelvinck.nl.

DATA EN TICKETS

Huize Kolthoorn is uitsluitend te bezoeken met een rondleiding.

Op de volgende dagen geven wij rondleidingen. Klik op de datum en u komt op de pagina, waar u zich kunt opgeven.

Za. 6 juli 2024 – 14.00 uur : koop tickets

Za. 13 juli 2024 Groei & Bloei Open Tuinen weekend
– 10.30 uur: koop tickets
– 12.00 uur: koop tickets
– 14.00 uur: uitverkocht
– 15.30 uur: koop tickets
Voor meer informatie over het Groei&Bloei Open Tuinen weekend klik hier

Za. 20 juli 2024 – 11.00 uur: koop tickets
geen middagrondleiding vanwege tuinconcert Belinfante Kwartet

Za. 27 juli 2024
– 11.00 uur: koop tickets
– 14.00 uur: uitverkocht

Za. 3 augustus 2024 – 14.00 uur: koop tickets

Za. 10 augustus 2024
– 11.00 uur: koop tickets
– 14.00 uur: uitverkocht

Za. 17 augustus 2024 – 14.00 uur: koop tickets

Za. 24 augustus 2024 – 14.00 uur: koop tickets

Za. 31 augustus 2024 – 11.00 uur: koop tickets
geen middagrondleiding vanwege openstelling Kamperwegbuurt

Za. 7 september 2024 – 14.00 uur: uitverkocht

Za. 14 september 2024 – 14.00 uur: koop tickets

Als een rondleiding om 14.00 uur volgeboekt is, openen wij vaak de mogelijkheid om ’s ochtends om 11.00 uur aan de rondleiding deel te nemen. Heeft dat uw voorkeur en staat deze nog niet open, mailt u ons dan alvast, dan houden wij er rekening mee. Omdat wij soms groepen krijgen, kan een rondleiding uitvallen (omdat een groep deze reeds geboekt heeft).

De rondleiding en nazit met thee of koffie neemt circa anderhalf uur in beslag. De rondleiding zelf duurt 50 minuten tot een uur.

Uitsluitend ticketverkoop online via deze website.

Géén verkoop van tickets aan de deur. 

Wij stellen een maximum aan de groepsgrootte per rondleiding: in principe niet meer dan circa 8 bezoekers.

Zijn er niet meer genoeg tickets beschikbaar voor de dag dat u wilt komen, neem dan contact op via info@geelvinck.nl. Eventueel kunnen wij nog een rondleiding in de late namiddag voor u regelen.

NB op zondag 14 juli zijn delen van de tuin opengesteld voor leden van Groei & Bloei; er zijn die dag echter geen rondleidingen (u kunt dan de ateliervilla niet bezoeken).

Tarieven

Onze tarieven zijn inclusief de rondleiding en na afloop koffie of thee en een zoetigheidje.

Het reguliere tarief is € 18 per bezoeker.
Dit bedrag is inclusief € 1 administratiekosten voor online-ticket (Stager) en inclusief omzetbelasting.

Kortingstarief: € 12 per bezoeker met korting (zie ‘Korting’)
Dit bedrag is inclusief € 1 administratiekosten voor online-ticket (Stager) en inclusief omzetbelasting.
Bij het kortingstarief betaalt u slechts voor de toeslag op de rondleiding (ca. 50 minuten), plus koffie of thee met een zoetigheidje, plus onze administratiekosten bij Stager en de BTW (u bespaart het reguliere museumentree ad € 6,- ).

Groepen: voor groepen kunnen wij in overleg van uw bezoek iets bijzonders maken. Prijzen op aanvraag.

Uitsluitend ticketverkoop online via deze website.
Géén verkoop van tickets aan de deur. 

Korting

Museum Geelvinck accepteert de Museumkaart. Omdat entree inclusief rondleiding en thee of koffie is, wordt een toelage gerekend (zie hierboven ‘Tarieven’: € 12,=).

Voor inwoners van Heerde en omgeving en kaarthouders van ICOM en ICOMOS geldt hetzelfde tarief als Museumkaart (€ 12,=).

Heeft u zelf een schilderij van Jan Kleintjes of Hedwig van Osselen ion uw bezit, of bent u familie van hen: laat het dan van tevoren aan ons weten en wij geven u eveneens hetzelfde kortingstarief.

Groei & Bloei: op zaterdag 13 juli ontvangen leden van Groei & Bloei eveneens een kortingstarief. Meer informatie: klik hier

Onze ervaring is, dat de rondleidingen snel uitverkocht raken: koop gauw een ticket online.

Bezoekers met een beperking of met kinderen

De rondleiding door Huize Kolthoorn is gelijkvloers en daarom ook goed te doen als u slecht ter been bent. Gebruikt u een rolstoel, dan helpen wij u graag over enkele drempels heen; graag horen wij dat van tevoren, dan houden wij hier rekening mee. Helaas beschikt het museum (nog) niet over een invalidentoilet.

De rondleiding is niet geschikt voor kinderen. Ook heeft de tuin geen kinderspeelplaats.

Parkeren

Omdat wij over slechts enkele parkeerplekken beschikken, verzoeken wij uw auto elders te parkeren. Of kom met de fiets. Parkeren aan de Kamperweg, de Kolthoornseweg en de Eerste Kamperzijweg is niet toegestaan. Wij raden aan uw auto te parkeren aan de onbebouwde zijde van de Eekwal; daar is altijd plek. Het is van daar drie minuten lopen langs het fietspad van de Kamperweg naar Huize Kolthoorn (Kamperweg 23): het hek van de oprit vindt u aan de overzijde bij de kruising van de Kolthoornseweg (fraaie beukenlaan) met de Kamperweg.

GSM: Eekwal, Heerde; kruising: Kamperweg

OV: Bushalte Molenkampweg
Deze bushalte ligt aan de Kamperweg op circa negen minuten lopen van Huize Kolthoorn.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep komen voor een privérondleiding op zaterdag of een andere dag, neem dan contact met ons op om de opties daarvoor te bespreken: info@geelvinck.nl

De reguliere rondleidingen zijn in het Nederlands. Desgevraagd verzorgen wij eveneens rondleidingen in het Engels. Neemt u hiervoor van tevoren contact met ons op s.v.p.

The regular tours around the atelier-villa and its gardens are in the Dutch language. In case you wish to have an English language tour, please contact us at: info@geelvinck.nl