Tuin tot Inspiratie

Rondleiding Jan Kleintjes Huize Kolthoorn

Rond het fin de siècle van de 19e eeuw vonden veel kunstenaars inspiratie in hun tuin, veelal in een landelijke omgeving. Wellicht één van de belangrijkste daarvan is Claude Monet: hij schiep van zijn tuin in het landelijke dorpje Giverny een waar paradijs; deze wereldberoemde tuin is vandaag de dag een belangrijke toeristische trekpleister. Het moet een voorbeeld zijn geweest voor tijdgenoten, zoals het schildersechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen. In 1899 gaan zij op de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn wonen en herscheppen de uitgestrekte tuin tot een bloemrijk park met een beek en een forse moestuin met een kleine boomgaard. De tuin met een bescheiden arboretum wordt naar de mode van de tijd ingericht; ook zijn er duidelijke Japanse invloeden te zien. Eigenlijk verschilt het niet zoveel van de tuin van Monet in Giverny. En dat geldt ook voor het enorme atelier, dat Jan Kleintjes aan de villa laat bouwen.

Museum Geelvinck dankt zijn ontstaan aan de familie, die na de dood van Jan Kleintjes in 1955 de buitenplaats Huize Kolthoorn inmiddels twee generaties bewoont. Het museum beheert onder meer een collectie van zo’n 50 werken van Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Daarbij zijn impressies van de tuin – een belangrijk thema van Jan Kleintjes – het voornaamste onderwerp. Hoewel na het overlijden van Jan Kleintjes in de jaren ’60 veel veranderd is in huis en tuin, hebben de huidige bewoners zich in de afgelopen decennia ingespannen de culturele sfeer, die Jan & Hedwig een ruime eeuw geleden in de villa en haar tuin geschapen hadden, daarin terug te brengen. Naast schilderijen en tekeningen, zijn op Huize Kolthoorn ook nog diverse objecten uit de tijd van Jan & Hedwig bewaard gebleven. 

RONDLEIDINGEN DOOR HET ATELIER EN DE TUIN VAN HUIZE KOLTHOORN

De huidige bewoners leiden u graag rond, waarbij met name de relatie tussen de kunstwerken en de tuin aandacht zal krijgen. En zij nodigen u na afloop van de rondleiding met plezier op de thee uit, bij mooi weer in de tuin, die zo’n bijzondere inspiratiebron was en is. De nieuwe serie rondleidingen start in juli en loopt door t/m 2e helft september. Wij hopen op mooi weer.

Heeft u belangstelling met een groep te komen, mail ons dan op info@geelvinck.nl In overleg kunnen wij voor groepen ook op andere data, dan onderstaande een rondleiding voor u organiseren.

Heeft u speciale vragen over Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen, of misschien een schilderij van hen, mailt u ons dan op info@geelvinck.nl.

DATA EN TICKETS

Za. 8 juli Feestelijke opening ‘Tuin tot Inspiratie’ met concert Desquin Ensemble

Do. 13 juli 2023 – 14.00 uur

Wo. 19 juli 2023 – 14.00 uur

Wo. 26 juli 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 2 augustus 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 9 augustus 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 16 augustus 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 23 augustus 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 6 september 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Wo. 13 september 2023 – 14.00 uur:

Wo. 20 september 2023 – 14.00 uur: uitverkocht

Volgende data in september worden bekend gemaakt op de website.

Als een rondleiding om 14.00 uur volgeboekt is, openen wij vaak de mogelijkheid om ’s ochtends om 11.00 uur aan de rondleiding deel te nemen. Heeft dat uw voorkeur en staat deze nog niet open, mailt u ons dan alvast, dan houden wij er rekening mee. Omdat wij soms groepen krijgen, kan een rondleiding uitvallen (omdat een groep deze geboekt heeft).

De rondleiding en nazit met thee of koffie neemt circa anderhalf uur in beslag.

Huize Kolthoorn is uitsluitend te bezoeken met een rondleiding.

Wij stellen een maximum aan de groepsgrootte per rondleiding: in principe niet meer dan 8 bezoekers. Zijn er niet meer genoeg tickets beschikbaar voor de dag dat u wilt komen, neem dan contact op via info@geelvinck.nl

Korting

Museum Geelvinck accepteert de Museumkaart, maar omdat entree inclusief rondleiding en thee of koffie is, wordt een toelage gerekend. Voor buurtbewoners, leden van de Heerder Historische Vereniging, van de Historische Vereniging Wijhe en van ICOM en ICOMOS geldt een kortingsregeling. De rondleidingen raken snel uitverkocht: koop gauw een ticket online.

Uitsluitend ticketverkoop online via deze website. Géén verkoop van tickets aan de deur. 

De rondleiding door Huize Kolthoorn is gelijkvloers en daarom ook goed te doen als u slecht ter been bent. Gebruikt u een rolstoel, dan helpen wij u graag over enkele drempels heen; graag horen wij dat van tevoren, dan houden wij hier rekening mee. Helaas beschikt het museum (nog) niet over een invalidentoilet.

Wilt u met een groep komen voor een privérondleiding op een andere dag of tijdstip, neem dan contact met ons op voor een afspraak op info@geelvinck.nl

Desgewenst verzorgen wij eveneens rondleidingen in het Engels.