Opening Pianola Festival op Geelvinck, 14 mei

Gepubliceerd op: 6 mei 2015

Van 14 tot en met 17 mei wordt in Amsterdam het eerste Pianola Festival georganiseerd, waarvan de opening plaats vindt op 14 mei in Museum Geelvinck. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Pianolavereniging. In samenwerking met het Pianola Museum in Amsterdam en het Pianola Institute in Londen, is bij ons een tentoonstelling te zien over de pianola als muzikaal erfgoed. ‘sWerelds enige echte concert-pianolist Rex Lawson (foto) opent dit festival met een kort recital op 14 mei tussen 13h. en 15h.

Pianola als cultureel muzikaal werelderfgoed

Met dit vierdaagse festival wil de Stichting Nederlands Piano Museum de aandacht vestigen op de Pianola (zelfspelende piano) als cultureel muzikaal werelderfgoed in al z’n verschijningsvormen en gebruiksmogelijkheden.

Naast diverse concerten en rondleidingen in het Pianola Museum vinden concerten, performances en lezingen op verschillende andere locaties plaats. Nooit eerder werd de pianola in de vorm van een festival onder de aandacht van een breed publiek gebracht.

Aanleiding is het 40 jarig jubileum van de Nederlandse Pianola Vereniging in Museum Speelklok in Utrecht en de komst van ’s werelds enige echte concert-pianolist Rex Lawson naar Nederland.

Opening Pianola Festival met tentoonstelling en recital

De opening vindt plaats op donderdag 14 mei in het Geelvinck Hinlopen Huis, waar een tentoonstelling over de geschiedenis van dit bijzondere instrument is ingericht door Pianola Museum Amsterdam en het Pianola Institute London.

Gedurende het hele festival zijn in het Pianola Museum unieke kunstwerken te bewonderen van beeldend kunstenares ‘plasticienne’ Cathérine Arnaud uit Straatsburg, die over de hele wereld exposeert. Zij maakt op een hele bijzondere manier gebruik van muziekrollen en grafische weergave van nieuwe muziek.

Tentoonstelling in Museum Geelvinck

Tentoonstelling over de geschiedenis van de Pianola, samenstelling: Pianola Institute London en het Pianola Museum Amsterdam. Deze tentoonstelling geeft gedurende de vier dagen van het Pianola Festival een overzicht van de rijke geschiedenis en ontwikkeling van de Pianola. Een pianola is een half- of volautomatische zelf-spelende piano, die muziek d.m.v papieren rollen binnenshuis tot leven bracht.

in 1895 werd de pianola uitgevonden en tussen 1900 en 1930 een enorme populariteit doormaakte. Van de vier miljoen pianola’s die begin vorige eeuw gebouwd zijn, kwamen er zeker twintigduizend in Nederlandse huiskamers te staan.

Zelf-spelende piano’s waren in die jaren zeer gewild bij de gegoede burgerij voor afleiding en muziek in hun chique salons, maar ook bij verschillende componisten die er speciaal muziek voor schreven en het nieuwe medium gebruikten om hun muziek bij mensen thuis te krijgen. In die tijd was de pianola, net als nu tijdens het Pianola Festival, ook regelmatig te horen op concertpodia.

Te zien zijn onder meer advertenties en affiches in Art Deco en Jugendstil, apparaten uit de tijd van de Pianola en prachtig gedecoreerde muziekrollen uit de collectie van de Stichting Nederlands Piano Museum.

De tentoonstelling zal nog drie weken te zien zijn in Museum Geelvinck.

Muziekgebouw aan het IJ

Op vrijdag 15 mei vinden in het Muziekgebouw aan het IJ twee wereldpremières plaats, waar de Pianola als volwaardig concertinstrument zal schitteren in samenspel met violist Igor Gruppman en het Prisma Strijktrio.

Eye Film Instituut

Ook bij Eye Film Instituut spelen Rex en de Pianola op 17 mei een prominente rol bij het Cinemaconcert Ballet Mécanique, met originele filmmuziek geschreven voor de Pianola.

In Amsterdam bevindt zich één van de grootste collecties van automatisch spelende piano’s en muziekrollen ter wereld, waarvan het grootste deel in depots wacht op restauratie om weer tot klinken te komen op een passende locatie. Van de 4 miljoen pianola’s die tussen 1900 en 1930 werden gebouwd, kwamen er zeker 20000 in Nederlandse huizen terecht. De Pianola, statussymbool of muziekinstrument? Het programma van het Pianola Festival geeft overtuigend antwoord op die vraag.

Programma:

Het volledige programma is te vinden op: http://pianola.nl/Pianola_Museum/Pianola_Festival.html

info en organisatie:

Voor vragen over het Pianola Festival kunt u contact opnemen met de organisatie:

– Yvo Verschoor (initiator/organisator Pianola Festival) info@yvoverschoor.nl, 06 20 97 29 33

– Marijke Brekelmans (PR Pianola Museum), info@pianola.nl 020 627 96 24

– Kasper Janse (Directeur/Conservator Pianola Museum), kasperjanse@planet.nl, 020 627 96 24

alles over het Pianola Festival: www.pianola.nl

Deelnemende Podia:

– Eye Film Instituut, Amsterdam

– Muziekgebouw aan het IJ

– Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

– Museum Speelklok, Utrecht

– Pianola Museum, Amsterdam

 

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunsten

Overzicht