Pastorie anno 1914

Gemonde Pastorie anno 1914 en pastorietuin

Pastorie anno 1914: Sint-Lambertusweg 122, 5291 AD Gemonde

Bij heel mooi weer vinden de concerten plaats in de grote pastorietuin, in de schaduw van 100 jaar oude monumentale bomen. Incidenteel vinden er concerten plaats in de naastgelegen Sint-Lambertuskerk anno 1923.

Organisatie van de concerten in Gemonde (gelegen langs de rivier de Dommel, die stroomt van Belgie tot DenBosch)door de Stichting “Cultuur aan de Dommel” CadD (Geldrop) https://cultuuraandedommelgeldrop.com/      in samenwerking met zijn vaste partner Geelvinck MuziekMusea Amsterdam www.geelvinck.nl   . 

De Pastorie is een rijksmonument anno 1914,  zie  https://rijksmonumenten.nl/monument/519909/kerkelijk-gebouw/gemonde/    met in authentieke staat verkerende glasinloodramen en ook nog de originele handgeblazen vensterglazen. Enkele 14e eeuwse ornamenten zijn afkomstig uit de eerste stenen kerken van Gemonde.

De Pastorietuin is een grote omsloten tuin aangelegd rond de tijd van de bouw van de pastorie in 193/14, er staan een tiental oude bomen uit die tijd, van elke wilde boom in Brabant is een exemplaar aanwezig.

Vanuit de tuin is er een fraai uitzicht op de aan de rand van de tuin gelegen Sint-Lambertuskerk anno 1923/24.  Het gehele complex (pastorie + schuur + kerk) staat uitgebreid beschreven op https://rijksmonumenten.nl/monument/519910/complex-lambertusweg/gemonde/ In de kerk hangt een van de oudste nog gebruikte kerkklokken van Nederland, anno 1339, wordt elk heel en half uur geluid (wegens de broosheid en ouderdom met ’n hamer ipv ’n klepel).

Overzicht