Werkgebouw Het Veem

Werkgebouw Het Veem: van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam

Toets des Tijds: pianorestauratie-atelier en concerten
Het bijwonen van een ToetsDesTijds concert betekent een zondagmiddag doorbrengen in voormalig pakhuis Het Veem, met uitzicht op het IJ, in een informele en intieme setting luisteren naar klassieke muziek en iets drinken in een pianorestauratieatelier met de uitvoerende musici. Door de nabijheid van de uitvoerenden is de spanning die met hun live uitvoering gepaard gaat voelbaar en inspirerend voor uitvoerenden én luisteraars.
De programmering van de ToetsDesTijds concerten is onconventioneel; verschillende tijdvakken en stijlen en vocaal-instrumentale combinaties komen aan bod. In de zogenaamde Piano Plus Programma’s worden verbindingen gemaakt tussen muziek en ballet, film, beeldende kunst, (tap)dance, literatuur en poëzie. Sinds 2011 wordt de concertserie ieder jaar in samenwerking met het Conservatorium Amsterdam afgesloten met het slotconcert van het Componistenfestival, waarin afstuderende componisten zich voor het eerst buiten hun opleidingsinstituut presenteren.
Het eerste ToetsDesTijds concert vond plaats in het najaar van 2005. Sindsdien heeft de organisatie ieder jaar een serie laagdrempelige concerten gepresenteerd met optredens van o.a. (forte)pianisten Stanley Hoogland – Ivo Janssen – Randal Corsen – Tomoko Mukayama – Frederic Voorn, Tadeu Duarte, altviolist Mikhail Zemtsov, schrijver Jan Brokken, tapdancer Max Polak, choreografe Beppi Blankert.
De tijdens de concerten bespeelde vleugels komen uit het pianorestauratie-atelier ToetsDesTijds van Jan van der Sangen, dat sinds het begin van de tachtiger jaren in Het Veem gevestigd is. De concerten worden geprogrammeerd door Jan van der Sangen en Frank Diamand, geproduceerd door Stichting Essential Arts en mogelijk gemaakt door Werkgebouw Het Veem en diverse fondsen.
 
Werkgebouw Het Veem
Het Veem biedt werkruimte aan ondernemers die het ideële en het zakelijke willen combineren. De gebruikers van Het Veem zijn kleine bedrijven en kunstenaars.
Zij gaan hun eigen weg, maar de verscheidenheid aan bedrijvigheden leidt vaak tot wederzijdse dienstverlening en betrokkenheid. Het Veem ligt aan het IJ, tussen het oude havengebied en de moderne westelijke havens. ander halve kilometer van het Centraal Station werd het Veem een eeuw geleden gebouwd als pakhuis voor luxe goederen uit de Nederlandse koloniën. Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen.
Werkgebouw Het Veem biedt onderdak aan diverse cultureel creatieve ondernemers. Zo is er o.a. het pianorestauratie-atelier ToetsdesTijds van Jan van der Sangen in gevestigd. In samenwerking met Stichting Essential Arts vinden in de vide van het Veemgebouw regelmatig concerten plaats, die steevast door een gemeleerd, in muzikale en culturele experimenten geïnteresseerd en ook zeker jong publiek bezocht worden
 
lees meer:
www.toetsdestijds.nl
Werkgebouw Het Veem

Overzicht