PianoDuo Festival Amsterdam, Kassiek – Jazz – Kids – Concours, 27 & 28 mei

Gepubliceerd op: 19 mei 2023

Het leukste Pinksterweekenduitje: het PFA Voorjaarsweekend!
Klassieke muziek en jazz is voor iedereen.

Dat is het motto van ons tweede Voorjaarsweekend dat over iets minder dan twee weken zal plaatsvinden. We hebben er bewust voor gekozen om de concerten van dit weekend voor zoveel mogelijk muziekliefhebbers toegankelijk te maken: we gaan naar drie verschillende buurten in Amsterdam, de concerten hebben lage toegangsprijzen, én drie verschillende thema’s – klassiek, minimal en jazz. Voor elk wat wils dus! Op deze manier willen we trouw zijn aan onze vaste bezoekers, en ook nieuw publiek bereiken. 

Uitgelicht: Jonge fortepianomeesters – Guy Maori en Maurits Koelmans
De quatre-mains muziek beleefde in de tijd van Mozart een grote opleving. Er wordt zelfs gezegd dat we nooit een klavier met 88 toetsen gehad zouden hebben als er in die tijd niet meer en meer quatre-mains werd geschreven en gespeeld. Het was namelijk erg oncomfortabel om met zijn tweeën achter een kleine fortepiano te zitten, en daardoor werden de instrumentenbouwers uit de tijd van Mozart geïnspireerd om de klavieren groter en groter te maken. Op zaterdagavond 27 mei spelen twee fortepiano toptalenten, Guy Maori en Maurits Koelmans, op een kopie van een Walter fortepiano uit 1800, de favoriete piano van zowel Mozart als Beethoven. Je gaat tijdens dit concert dus echt even terug naar het einde van de 18e eeuw, en hoor je hoe deze componisten hun eigen muziek beleefden. Kaarten à 7,50 euro bestel je hier!

En meer!
Jazzliefhebbers kunnen meeswingen met het Edison Duo in CEC Amsterdam op zaterdagmiddag 27 mei. Wil je liever wegdromen bij de meditatieve klanken van Simeon ten Holt? Kom dan op zondagmiddag 28 mei naar DOOR Open Space

Foto CEC Amsterdam

Het PianoDuo Festival & Museum Geelvinck

Sinds de start van het PianoDuo Festival in Amsterdam, bestaat er een warme band met Museum Geelvinck. Wij herinneren ons met veel plezier dat de artistiek leider van het Geelvinck Fortepiano Festival, Maestro Michael Tsalka, binnen het PIanoDuo Festival 2015 heeft opgetreden met Gabriele Toia op een fortepiano uit de Geelvinck Collectie. In datzelfde PianoDuo Festival trad ook Maestro Willem Brons op met zijn sterleerlinge Wakana Shimizu.

Gebruikte historische piano’s: de Pohlman fortepiano carré, Londen ca 1770, Fortepiano Zahler ca 1805 (bruikleen Gijs Wilderom) en de Erard salonvleugel, Parijs, 1892, uit de collectie van Romain d’Ansembourg.

Overzicht