Pianofortes onderdak

Gepubliceerd op: 19 december 2013

Via de radio (Radio 1, Dit is de Dag), artikelen in kranten (Volkskrant, Het Parool, De Telegraaf, RD) en magazines (o.a. Akkoord) en websites, zoals een bericht in de Nieuwsbrief van het Jaar van de Buitenplaats, hebben wij een oproep gedaan een ‘dakloze’ fortepiano onder dak te brengen. De respons was verrassend hoog: van Zuid-Limburg tot Oost-Groningen kregen wij serieuze aanbiedingenvan musea en instellingen in historische huizen, waar muziek kan bijdragen aan een grotere publieksfunctie.

Een goed voorbeeld is Kasteel Loenersloot (foto) van het Utrechts Landschap: de muziekkamer van dit recentelijk geheel gerestaureerde kasteel (eigenlijk een buitenplaats) is de natuurlijke omgeving voor een pianoforte tafelpiano. In het kasteel zullen een paar keer per jaar kamerconcerten worden georganiseerd. 

Nog een voorbeeld is Museum Huis Van Gijn in Dordrecht: dit museum zocht een historische pianino, zoals op een interieurfoto nog te zien is in de oorspronkelijke aankleding van dit beroemde verzamelaarshuis. In de Sweelinck Collectie bevindt zich een bespeelbare pianino van Nederlandse makelij, die opvallend veel lijkt op de pianino op de foto. 

Restauratie en onderzoek

Parallel aan de inventarisatie van de wensen en mogelijkheden van de potentiële locaties voor het plaatsen van historische piano’s, zijn wij ook bezig met de inventarisatie van de piano’s in de collectie. De zeven jaar opslag hebben de piano’s geen goed gedaan. Sommige instrumenten hebben zich beter gehouden dan anderen. Vrijwel alle piano’s hebben in meer of mindere mate restauratie nodig. Het is de bedoeling om hiervoor fondsen bijeen te brengen in samenwerking met de locatie waar het gerestaureerde instrument uiteindelijk wordt geplaatst. 

Deze maand hebben wij een bezoek gebracht aan de conservator van het Cité de la Musique (het grootste muziekinstrumentenmuseum in West-Europa) in Parijs om hem de Franse pianofortes in de collectie te laten beoordelen: dat heeft weer aanvullende informatie naar boven gebracht. Met het Glinka National Museum for Musical Culture in Moskou kijken wij naar de Russische tafelpiano in de collectie (een zeldzaamheid). Vanuit Engeland en Portugal zijn ook al experts komen kijken naar de instrumenten. 

Uitbreiding van de collectie

In het afgelopen najaar kregen wij twee historische vleugels aangeboden, waarvan wij inmiddels één hebben kunnen plaatsen: in de muziekkamer van de buitenplaats Schouwenburg bij ’t Harde op de Veluwe. Schenkingen van historische piano’s juichen wij toe, omdat wij deze instrumenten een nieuw leven kunnen bieden in historische huizen en musici de kans kunnen bieden deze instrumenten te laten bespelen. 

Monumentale huizen met muziekkamer gevraagd!

Dus als u nog een historisch huis, buitenplaats, kasteel of patriciërshuis in de stad kent met een muziekkamer en ambitie om een warm onthaal te bieden voor bescheiden kamerconcerten, laat het ons weten. Wij zorgen ervoor dat er een historische piano wordt geplaatst en het benodigde onderhoud krijgt. Ook komen wij met voorstellen voor kamerconcerten en verzorgen de infrastructuur voor de landelijke organisatie en promotie. Kortom, wij nemen zoveel mogelijk de zorgen uit handen en zijn heel verheugd als wij weer een pianoforte tafelpiano of vleugel kunnen plaatsen. 

Historische piano’s gevraagd!

Heeft u nog een historische vleugel, tafelpiano of ander instrument (bijv. een giraffe) op zolder staan of, als sta in de weg in de kamer of als bijzettafel in gebruik, laat het ons weten. Wij proberen er een goede bestemming voor te vinden. En uw schenking is met ’turbo aftrek’ (culturele ANBI-regeling) fiscaal bijzonder aantrekkelijk. Bovenal maakt u er musici gelukkig mee en brengt u het historische instrument weer tot leven.

Voor meer informatie mail of bel Jurn Buisman op buisman@geelvinck.nl of 0654794606 (Dunya Verwey).

Overzicht