Ronald Snijders 70 jaar: Eerbetoon aan een Wereldmusicus van Wereldklasse, 8 april 2021

Gepubliceerd op: 20 april 2021

Met een aubade op de vroege morgen van 8 april is Ronald Snijders muzikaal gefeliciteerd met zijn 70ste verjaardag. Het werd een dag vol met digitale gelukwensen, nog te zien op het internet platform Doewet Estafette. Hierop ook een Wereldpremière: zijn compositie ‘Divertimento’, speciaal geschreven voor zijn optreden op het Geelvinck Early Piano Festival op 29 november in het Luther Museum.

Ronald Snijders – Magic Flutist

Als fluitist is Ronald een beroemd musicus, maar hij heeft in zijn eerste 70 jaar nog zoveel meer gedaan: als muziekhistoricus, ethnomusicoloog en componist heeft hij een brug geslagen tussen de twee muziekculturen, de klassieke muziek van het westen en de Afro-Latijns Amerikaanse muziekstijlen van zijn geboorteland Suriname.

Ronald, geinspireerd door Bach en Strawinsky, maar met Kaseko en Jazz in zijn bloed, heeft in het Concertgebouw gespeeld en in het Bimhuis, met het Willem Breuker Kollektief, voor films gecomponeerd en op het North Sea Jazz opgetreden. Zijn playlist is enorm, met talloze platen op vinyl en op CD – gemiddeld een album per jaar – en ruim 5000 zelfgeschreven songs.

Ronald Snijders - fluit, Elizabeth Fadel - piano en Maripepa Contreras - hobo
Ronald Snijders – fluit, Elizabeth Fadel – piano en Maripepa Contreras – hobo

Divertimento & Nieuw Licht

Zijn meest recente werk is de muziek voor de film Nieuw Licht, die de huidige tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ over het slavernijverleden in het Rijksmuseum begeleidt. Met de compositie ‘Divertimento’ in drie delen heeft Ronald, een wereldpremière gepresenteerd tijdens zijn optreden in het Geelvinck Early Piano Festival, samen met hoboïste Maripepa Contreras en Elizabeth Fadel op piano, ‘Ronald & Friends go the Beethoven Track’.

Doewet Estafette

Op het digitale platform voor artiesten Doewet Estafette is meer te zien over de feestelijkheden op 8 april j.l. en ook Deel 1 van Divertimento.

Overzicht