Ronald Snijders ontvangt Borstbeeld uit handen van Hedy d’Ancona, Arti et Amicitiae Amsterdam, 7 oktober 2024

Gepubliceerd op: 26 oktober 2024

Op 7 oktober 2024 ontving de befaamde Surinaams-Nederlandse jazzmusicus, fluitist en componist Ronald Snijders uit handen van vm. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona, een bijzonder eerbetoon: een bronzen borstbeeld. Plaats van handeling was Kunstenaarssocieteit Arti et Amicitiae aan het Rokin in Amsterdam. De bronzen kop op ware grootte is vervaardigd door de winnaar van de Nederlandse portretprijs 2023, de in Engeland werkzame Limburgse beeldhouwer Bart Jansen. De inzending van Bart Jansen op grond waarvan hij deze prijs, bestaande uit een portretopdracht en een geldbedrag, gewonnen heeft, bestond uit een reeks indrukwekkende bronzen portretbeelden van Londense daklozen.

De Nederlandse Portretprijs

De tweejaarlijkse Nederlandse Portretprijs is een initiatief van Stichting de Nederlandse Portretprijs, bedoeld om de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse portretkunst te tonen en te stimuleren.

Ronald Snijders met beeldhouwer Bart Jansen en Ronald, in brons gegoten

Een vrolijk moment tussen kunstenaar en geportetteerde

In zijn dankspeech refereerde Ronald aan het feit dat 31 jaar geleden Ronalds vader, veelzijdig musicus, koordirigent en componist Eddy Snijders (Paramaribo 1923-1990) met een bronzen borstbeeld vereeuwigd is door de Surinaamse beeldhouwer en kunstenaar Erwin de Vries. Dit beeld is in 1993 geplaatst in de wijk Fort Zeelandia waar het nu nog staat.

Ronald Snijders bij het borstbeeld van Eddy Snijders door Erwin de Vries bij Fort Zeelandia, still uit Youtube ‘ Impressies opnames van Bigi Kaaiman’, mei 2024, videoproductie MIchel Agterberg

Ronald Snijders en Museum Geelvinck

Museum Geelvinck en Ronald Snijders onderhouden een jarenlange vriendschappelijke relatie en muzikale samenwerking. Zo werkte Ronald mee aan het Geelvinck project ‘Beethoven is Black’ en vormt hij samen met Gerda Lenten-Havertong de spil van de videopodcastserie ‘Bigi Kaaiman – Songs & Tales from Slavery Times’, over liederen en kinderliedjes, waarin de herinnering aan het slavernijverleden nog in doorklinkt (nu nog in productie).

de gelijkenis is goed getroffen

Met open ogen zou het beeld een weergave, een ‘Portret’ zijn geweest, met gesloten ogen vertelt het een ‘Verhaal’

een memorabel moment

Rondom het kunstwerk nog even een onderonsje

Overzicht