Samenwerking met het Vleeshuis, Antwerpen

Gepubliceerd op: 14 maart 2015

Met een presentatie over onze toekomstvisie voor de Sweelinck Collectie, op vrijdag 6 maart j.l., zijn wij een samenwerking aangegaan met het Muziekinstrumenten Museum Vleeshuis in Antwerpen. Onze toehoorders vormde een delegatie van 17 vertegenwoordigers van Russische muziekmusea op studiereis. Tijdens de CIMCIM conferentie in Moskou en St Petersburg in juni hopen wij onze Russische counterparts weer te ontmoeten.

De delegatie was samengesteld uit leden van de Musical Museums Association, waaronder vertegenwoordigers van grote overkoepelende musea als het Glinka Museum for Musical Culture, het Bolshoj Theater in Moskou en het State Museum of Musical Culture in Baku, Azerbaijian, maar ook huismusea van componisten.

CIMCIM is de wereldwijde koepelorganisatie van muziekinstrumentenmusea van ICOM / International Council of Museums onder UNESCO. Afgelopen jaar vond de jaarlijkse CIMCIM bijeenkomst plaats in Scandinavië, o.a. in Turku / Finland. Wij oogstten daar van allerwegen lof voor ons beheer- en behoudplan voor de Sweelinck Collectie. In juni 2015 vindt CIMCIM plaats in Rusland, onder auspiciën van het Glinka Museum.

 

Muziekinstrumentenmuseum Vleeshuis

Het Vleeshuis in Antwerpen is gevestigd in een gebouw dat teruggaat tot diep in de Middeleeuwen en bood onderdak aan de vleeshouwers, het oudste gilde van Antwerpen.

Nu biedt het Vleeshuis met ‘Klank van de Stad’ op visueel en auditief aantrekkelijke en innovatieve wijze een overzicht van het muzikale leven en de muziekcultuur van Middeleeuwse dorpsfeesten tot het besloten huisdomein, van de opkomst van de opera in de 18de eeuw via de opkomst van het openbare concertleven in de 19de eeuw naar de publieke danscultuur tussen 1800 en 2000. Tevens komen instrumenten en instrumentenbouw in Antwerpen en omgeving aan de orde, vanaf de Middeleeuwen tot heden ten dage, compleet met een klokkengieterij en een atelier voor koperblaasinstrumenten.

Met de maandelijkse Woensdagklanken heeft het Vleeshuis een muzieksalon gecreëerd, waar wij onze wekelijkse Geelvinck Salon aan spiegelen.

Woensdagklanken

Op elke laatste woensdag van de maand organiseert Museum Vleeshuis tussen 15 uur en 16.45 uur een klassiek concert.

Jonge, bijna afgestudeerde en beginnende professionele musici uit binnen- en buitenland bespelen een hele waaier van oude muziekinstrumenten.

In 2015 organiseert het museum acht concerten. De laatste woensdag van de maanden februari tot november (behalve juli en augustus) kunt u er een topconcert bijwonen.

De uitvoerders zijn vaak jonge, beginnende professionele musici uit binnen- en buitenland, naast enkele gevestigde waarden. Zij bespelen een hele waaier historische muziekinstrumenten, waaronder soms “vergeten” instrumenten die u waarschijnlijk nog nooit live hebt gehoord. In verschillende concerten worden klavierinstrumenten uit de collectie bespeeld, zoals de pianofortes van Conrad Graf (1826) en Erard (1840), en het harmonium van Alexandre (ca. 1860).

Lezing

Vóór elk concert kan u een lezing bijwonen. Conservator Karel Moens of een collega musicoloog geven daarin een half uurtje uitleg over een of meer instrumenten die in het concert aan bod zullen komen of over het genre dat wordt vertolkt.

We knopen aan bij de historische instrumenten in de Vleeshuiscollectie. Onderwerpen zoals de bouw van het instrument, de terminologie, de speeltechniek, het repertoire en de sociaal-culturele context komen op een toegankelijke manier aan bod.

www.museumvleeshuis.be

Overzicht