Schenking Broadwood tafelpiano 1836

Gepubliceerd op: 22 maart 2016

Speet Pianohandel was een grote naam in Utrecht. Langere tijd geleden heeft het familiebedrijf Speet besloten de pianozaak van de hand te doen, maar kon geen afscheid nemen van een fraaie, in pallisanderhout uitgevoerde Broadwood tafelpiano, uit 1856. Tot wij een bericht ontvingen van de heer René Speet zelf die het instrument zou willen schenken aan de Sweelinck Collectie. Er moet nog wel wat aan gedaan worden, maar we zijn er blij mee!

Van Leiden naar Utrecht

René Speet vertelt: ‘ Mijn grootvader is in Leiden begonnen met een pianozaak op de Hoge Woerd in 1883. Mijn vader is in 1942 naar Utrecht verhuisd, waar hij de zaak heeft voortgezet aan de Breedstraat, in het oude centrum van Utrecht. Tot 1996 heeft de zaak Speet Pianohandel bestaan’.

Op mijn vraag welk pianomerk het beste verkocht, noemt dhr Speet zonder dralen: Grotrian Steinweg. Maar ik had nog een vraag: ‘Hoe bent u in het bezit gekomen van een historische tafelpiano, nu precies 160 jaar oud?’

Een aardigheidje

‘Ik had iemand die voor mij op Engeland reed, een antiquair en die kwam wel eens terug met een aardigheidje, zoals deze tafelpiano en ik was meteen verkocht: de kleur van het pallisander, de sierlijst, de gebeeldhouwde poten. Er moest nog wel wat aan gedaan worden om hem speelbaar te maken, maar daar ben ik nooit aan toe gekomen …’

Intrigrerende vragen

Nu zijn wij de gelukkige ontvangers van een stoere, maar ook fraaie Broadwood tafelpiano, waar nog wel wat aan gedaan moet worden …., maar die ook nader onderzoek vraagt naar de intrigerende namen JBaker en Arnold Lawthon (?), de verschillende nummers en het jaartal 1887.

John Broadwood & Sons stopte met het maken van tafelpiano’s in 1866 (serienummer 64161). Toen had Broadwood 64161 tafelpiano’s gebouwd.

Serienummer 46787 komt neer op een datering van 1836.

Overzicht