Stem op de Historische Vereniging Wijhe voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024

Gepubliceerd op: 6 november 2024

Help ons om te winnen!
stem op ons!!
https://www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl/historische-vereniging-wijhe/

De Historische Vereniging Wijhe en haar vrijwilligers zijn -als vertegenwoordigers voor de provincie Overijssel- genomineerd voor de landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs 2024. De prijs is bestemd voor vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) erfgoed.
Er is een eerste prijs van € 10.000 te winnen en er zijn een tweede en een derde prijs van ieder € 5.000. De helft van de stemmen wordt bepaald door een vakjury, de andere helft door publieksstemmen.


Let op ! Stem via de website van de Historische Vereniging Wijhe en bevestig via de mail.

In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers uit het hele Koninkrijk der Nederlanden, die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Bekijk onderstaande video

In onderstaande video vertelt Jan Heideman in vogelvlucht hoe de Historische Vereniging Wijhe het erfgoed en de geschiedenis van Wijhe wil behouden, beschrijven en aan iedereen wil laten zien.

Museum Geelvinck steunt de oproep: Stem op de Historische Vereniging Wijhe!!!

Ruim tien jaar werken Museum Geelvinck en de Historische Vereniging Wijhe / HVW al samen op verschillende gebieden. Het beginpunt vormde de tentoonstelling in 2013 in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam, ‘1813-2013, 200 jaar Nederland door de Russen bevrijd!’. Het besef dat Heerde (waar de oorsprong van Museum Geelvinck ligt) en Wijhe (vestigingsplaats van de HVW), twee dorpen aan beide oevers van de IJssel, een gezamenlijke geschiedenis delen die teruggaat tot de Napoleontische tijd, heeft ons samengebracht en heeft geleid tot een aantal gezamenlijke activiteiten, zoals het Basjkierse Buurtevenement op 11 november 2023 in Veessen. De Schipbrug over de IJssel, in november 1813 aangelegd door de Basjkierse voorhoede van het geallieerde leger dat optrok tegen Napoleon, vormde de letterlijke verbinding tussen onze beide dorpen en was tevens het bruggehoofd van waaruit Nederland bevrijd is van de Napoleontische bezetting. Een episode die aan de grondslag ligt van de stichting van Nederland als Koninkrijk onder de Oranje dynastie in 1814.

De Schipbrug tussen Vaassen (gemeente Heerde) en Wijhe, aquarel door Barend Westenberg, 1813, particulier bezit.

Zie voor meer informatie: de Schipbrug van de Basjkieren

Overzicht