Tentoonstelling in Luther Museum Amsterdam: ‘Luther & Oranje’, 7 oktober 2021 – 9 januari 2022

Gepubliceerd op: 22 september 2021

De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden. 

Luther & Oranje 

De affiches zijn besteld, de teksten zijn bijna af en de eerste objecten staan klaar om binnenkort te worden opgehangen. We kijken reikhalzend uit naar onze komende tentoonstelling over de banden tussen het  lutheranisme in Nederland en het Huis Oranje-Nassau.

Voor het eerst zal het museum objecten lenen van een andere erfgoedinstelling. Deze tentoonstelling biedt dan ook de kans om unieke documenten en objecten uit het Koninklijk Huisarchief te zien, waaronder twee originele handschriften van Maarten Luther zelf uit 1525 en 1533. Mis het niet en kom dit najaar naar het Luther Museum!

Dit project komt mede tot stand dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Luther Museum, geornamenteerde spiegel in de Regentenkamer

In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit het Koninklijk Huisarchief.

Voor eens zullen niet de Koningen en Koninginnen, maar vooral hun aangetrouwde partners in de schijnwerpers staan. Een belangrijk voorbeeld is Koningin-regentes Emma, die bewust lutheranen opnam in haar huishouding. Met Luther & Oranje hoopt het Luther Museum bezoekers een nieuw perspectief te bieden op de relatie tussen het Huis van Oranje-Nassau en religie in Nederland.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Kerkzaal en Administratiekamer van het museum en loopt van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022.

Overzicht