What Music Can Do: Dagbesteding bij Wiesje in Paramaribo, met bewegen, dansen, zingen en muziek!

Gepubliceerd op: 16 juli 2020

Op 28 februari 2020 is het nieuwe gebouw van St. Wiesje voor dagbesteding van alzheimerpatienten in Paramaribo geopend. De dag erna zijn wij uitgenodigd om mee te maken hoe in het Wiesjehuis de bewoners hun dag zo plezierig en zinvol mogelijk doorbrengen.

Bewegen, dansen, zingen en muziek!

De dag na de feestelijke opening van het nieuwe Wiesjehuis konden wij persoonlijk kennis maken met de bewoners en een indruk krijgen hoe hun dag er uit ziet. De dagbesteding begon voor de bewoners, die daaraan mee wilden doen – ook de rolstoelgebruikers – met het vormen van een grote kring om eenvoudige yoga-oefeningen te doen, bij meditatieve muzikale klanken. Heel geleidelijk kwamen daar bewegingsoefeningen bij en werden de deelnemers uitgenodigd op te gaan staan, met hun stoel als houvast. Toen de muziek tenslotte bekende Surinaamse liedjes bracht, gingen de meesten voorzichtig mee bewegen. Het was mooi om de gezichtsexpressie te zien, die herkenning en blijdschap uitstraalde.

Gerda Havertong

Toen Gerda Havertong binnenkwam, kwamen de tamboerijnen te voorschijn en werd de stemming zelfs uitgelaten. De liedjes die zij inzette, kende iedereen nog wel van vroeger. Sommigen bleken de tekst nog deels of helemaal mee te kunnen zingen, vooral als Gerda hen uitnodigde om mee te doen, met een bemoedigend knikje of kleine liefkozing.

Video ‘what music can do’

De video-impressie die wij hiervan maakten, spreekt boekdelen – see what music can do:

opname: Dunya Verwey / Museum Geelvinck
montage: Michel Agterberg Videoproducties

Piano voor Wiesje

Het Wiesjehuis beschikt over een beperkt arsenaal aan muziekinstrumenten, zoals tamboerijnen en andere simpele ritme-instrumenten. Hoe mooi zou het zijn wanneer er ook een piano zou staan om de dagbesteding muzikaal te kunnen ondersteunen. Museum Geelvinck wil zich hiervoor inzetten en heeft hiertoe een crowdfundingsactie opgezet. Doet u mee?

Doneer

Overzicht