Zaman brengt Muzikale Hommage aan Bashkiers Ruiterbeeld

Gepubliceerd op: 4 juni 2018

Op een winderige dag in mei, installeerde zich een groepje jonge musici met hun instrumenten aan de voet van het ruiterbeeld in Veessen: een zangeres, begeleid door een gitaar, een bayan (knop-accordeon), trommel en tamboerijn. Samen vormden zij de folk-pop-techno band Zaman uit Basjkortostan, die voor een korte tournee in Nederland was en op 24 mei in Veessen een muzikale hommage wilde brengen aan het Basjkierse ruiterbeeld.

 

‘Zaman on Tour’, film door Michel Agterberg, 14 mei 2018

 

Basjkiers Ruiterbeeld
Wie erbij geweest is, die winterse 11dejanuari, zal het beeld nooit vergeten: een machtige, bronzen sculptuur van een Basjkierse ruiter op een hoge sokkel, omspoeld door het kolkende water van de IJssel, die zelden zo hoog heeft gestaan, als die eerste weken van het jaar 2018. Op 11 januari 2018 is het beeld gepresenteerd in aanwezigheid van burgemeester Fred de Graaf en een delegatie uit Basjkortostan. De spectaculaire voorstelling van Basjkierse muziek, dans en ballet, later die middag in Cultureel Centrum de Heerd, was nog lang ’the talk of the town’ in het dorp Heerde en omgeving.

Napoleon
Op deze plek, tussen Wijhe en Veessen,  hebben in de winter van 1813 Basjkierse kozakken op hun tocht om Napoleon te verdrijven, een schipbrug aangelegd om de IJssel over te kunnen steken. Hiermee is de bevrijding van Nederland van het Franse juk ingezet.

Om de herinnering aan die episode levend te houden, heeft een kleine initiatiefgroep in Heerde, samen met Museum Geelvinck, een ruiterbeeld laten plaatsen, van een Basjkierse kozak te paard, gemaakt door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov.

Zaman
In mei 2018 waren de Basjkieren terug en veroverden Nederland, nu muzikaal.
Op 23 mei nam de popgroep Zaman deel aan de internationale Liet-competitie in Leeuwarden, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Donderdag 24 mei kwam Zaman naar Veessen om een muzikale hommage te brengen aan het ruitermonument, dat een van hun voorvaderen representeert.

Radmir Muftakhin, de leider van de band, verwoordt het zo: ‘ This monument is very important for us. We really want to honor the memory of our ancestors’.

De muziek van Zaman is een mix van pop, folk, techno en wereldmuziek, waarbij sterk wordt teruggegrepen op de volkstradities, eigen aan de Basjkierse cultuur.

zie promo youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7JJisTRNg-M

Op 28 mei publiceerde een digitale krant in Bashkortostan een bericht over de tournee van Zaman: http://www.bashinform.ru/news/1163232-bashkirskaya-gruppa-zaman-vystupila-u-pamyatnika-bashkirskim-voinam-v-gollandii/

 

Met dank aan:
Wij zijn de Muziekschool / Cultuurplein Noord Veluwe in  Heerde, Muziekhandel Kees van Willigen in Barneveld, Taxi NOF in Beesterswaag  en Hotel-Restaurant IJsselzicht in Veessen bijzonder erkentelijk voor het willen faciliteren van dit bijzondere optreden, dat Michel Agterberg filmisch heeft vastgelegd.

 

Overzicht