Benefietconcert voor Oekraïne: Irina Zuboff – sopraan & Oleg Lysenko – Bayan, Luther Museum, 12 november 16.45h

12 nov 2023, 16.45
Luther Museum, Amsterdam
Irina Zuboff - sopraan Oleg Lysenko - bayan
Irina+Oleg poster. png

Het Goede Doel: een 3de ambulance voor Oekraïne! Met zijn optredens heeft bayanspeler Oleg Lysenko al geld voor twee ambulances voor Oekraïne ingezameld.

Nu gaat hij voor een 3de, 2de handse ambulance en komt daarvoor 12 november naar het Luther Museum. Samen met sopraan Irina Zuboff brengt hij Oekraïense traditionals. Met uw concertkaartje en misschien een extra donatie helpt u mee!

Oleg is een veelzijdig musicus op verschillende instrumenten uit de Oekraiense muziektraditie, met name de bayan – een soort trekharmonica.

Sinds februari vorig jaar heeft Oleg Lysenko al bijna honderd benefietconcerten gegeven voor Oekraïne. Hoewel Oleg inmiddels al ruim de helft van zijn leven in Nederland woont, is hij geboren en getogen in de Oekraïense regio Poltava en opgeleid als bayanspeler aan het conservatorium van Kyiv.

Benefietconcerten voor Ambulances in Oekraïne

Met zijn bayan (knopaccordeon) zet Oleg zich in voor zijn geboorteland, door geld in te zamelen voor medische hulpgoederen. Met de opbrengst van eerdere benefietconcerten heeft Oleg tot nu toe al twee ambulances bij elkaar gespeeld en naar Oekraïne gestuurd.

Donaties voor een derde, tweedehandse Ambulance

Als u niet naar het concert kunt komen, maar wel wilt doneren kan dat ook via onderstaande QR-code of via https://www.gofundme.com/f/ambulance-voor-oekraine.

De gehele opbrengst gaat naar een derde, goed uitgeruste tweedehands ambulance voor Oekraïne!

Programma

Oleg heeft een programma samengesteld van Oekraïense volksmelodieën, op muziek gezette Oekraïense gedichten en stukken uit een opera, Natalka Potavka, van de hand van de bekende 19de eeuwse Oekraïense componist Mykola Lysenko, die ook veel gedichten op muziek heeft gezet.
Sopraan Irina Zuboff zingt de teksten op de muziek van Oleg.

Mykola Lysenko, 1842-1912, componist, ethnomusicoloog, dirigent en pianist

Mykola Lysenko (1842-1912)

Mykola Lysenko staat in de 19de eeuwse traditie van componisten die sterk door liefde voor het eigen land en streven naar vrijheid en onafhankelijkheid gedreven werden. Deze nationalistische houding kwam ook in zijn werk tot uitdrukking en heeft hem in botsing gebracht met overheidsinstanties van de Russische Tsaar. Zo kon zijn opera Taras Bulba (naar de roman van Gogol) met een libretto in het Oekraïens gedurende zijn leven niet opgevoerd worden.
Van jongs af aan geïnteresseerd in lokale volksmuziek, is hij deze melodieën gaan verzamelen en heeft hij ze verwerkt in zijn eigen composities.

Mykola Lysenko wordt wel de grondlegger van de nationale, Oekraïense muziektraditie genoemd, wat hem vergelijkbaar maakt met componisten en tijdgenoten als Grieg in Noorwegen, Glinka en het Machtige Hoopje in Rusland, Smetana en Dvorak in Tsjechië, en ook Frederic Chopin kan tot hen gerekend worden.

Ook poëzie van Oekraïnse dichters inspireerde hem, zo heeft hij het patriottische gedicht ‘Prayer for Ukraine’ van Oleksandr Konysky op muziek gezet, dat later is uitgegroeid tot een nationale hymne.

Oleg en Irina zullen Prayer for Ukraine ook uitvoeren op 12 november.

Irina Zuboff – sopraan en Oleg Lysenko – bayan

Locatie

Irina+Oleg poster. png

Luther Museum

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Meer informatie

Musici

Irina+Oleg poster. png

Irina Zuboff - sopraan

Meer informatie
Irina+Oleg poster. png

Oleg Lysenko - bayan

Meer informatie
12 nov 2023, 16.45
Luther Museum, Amsterdam

Overzicht