CD presentatie Celestial Blue met Celia Garcia-Garcia

25 sep 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Celestial blue

De eerste solo-celesta CD ter wereld! Geniet van de betoverende klank van de celesta!

Celia García-García kiest er op haar nieuwe baanbrekende CD voor om de celesta als solo-instrument uit te lichten: Celestial Blue is de eerste solo celesta CD in de geschiedenis van het instrument!. Maar… wat ís een celesta? Een celesta lijkt op het eerste gezicht op een piano en heeft inderdaad pianotoetsen en pianohammers, maar in plaats van snaren beschikt de celesta over metalen staven met houten resonatoren.Het geluid van de celesta wordt vaak beschreven als “magisch” en “sprookjesachtig”. De uitvinder, Auguste Mustel, vond het “hemels” klinken. Vandaar de naam!

De uit het Spaanse Burgos afkomstige pianiste Celia García-García ontdekte de celesta tijdens haar pianostudie in Sebastián (Spanje). De sprookjesachtige klank van het instrument raakte haar en liet haar niet meer los. Inmiddels is ze een ware ambassadrice van de celesta geworden, een instrument dat ze naast solo heel vaak in verschillende orkesten bespeelt (Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest…).“Ik voel me anders als ik celesta speel”, vertelt ze. “Ten opzichte van een vleugel is de aanslag lichter en in mijn hart word ik letterlijk zachter van de hemelse klank van dit instrument. Het is echt een lief geluid dat rust geeft. Waarom de celesta niet vaker gebruikt wordt, snap ik echt niet”, voegt García García toe. “Vooral impressionistische muziek doet het bijzonder goed op de celesta, romantische muziek is minder geschikt. Belangrijk is dat de textuur van de gespeelde composities transparant is en gelijktijdig een enigszins dromerig karakter heeft. Stukken van onder meer Debussy en Satie krijgen echt een extra dimensie op de celesta”.

“Mensen die goed naar mijn album luisteren zullen even alle dagelijkse zorgen vergeten en ontspannen raken. ‘Celestial Blue’ brengt rust en neemt je mee in een wereld waarin alles lichter is. Waarschijnlijk gaan de luisteraars zich beter voelen en heeft mijn album een troostende werking: de klank van de celesta werkt als een medicijn!”

Celestial Blue werd door de high-end label TRPTK opgenomen bij Galaxy Studios, een locatie met de Guinness Record voor stilste studio ter wereld. Op het album vinden we bewerkingen van piano- en orkestmuziek van Debussy, Satie, Saint-Saëns, Granados, Guridi en Brahms, en delen uit balletmuziek van Glazunov en Tchaikovsky. 

De CD is uiteraard te koop na afloop van het concert!

www.celiagarciagarcia.com

Toegang 18 euro, Stadspas 16 euro

PROGRAMMA

Verwacht onder andere de volgende composities:

Claude Debussy: Clair de lunePrèmiereArabesqueRêverie, Des pas sur la neige, La fille aux cheveux de lin
Erik Satie: Gnossiennes nr. 1 en 3Alexander Glazunov: Variatie IV uit akte III van het ballet RaymondaEnrique Granados: Oriental uit Danzas españolasJesús Guridi: NostalgiaJohannes Brahms: Wiegenlied

Locatie

Celestial blue

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
25 sep 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht