Feestelijke CD- en boekpresentatie met pianist Albert Brussee

16 okt 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Albert Brussee

Albert Brussee (1946) was vele jaren als pianodocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Behalve pianist is Brussee ook publicist. Vanmiddag presenteert hij zijn laatste CD met werken van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meijer en zijn nieuwste boek ‘In het voetspoor van Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa’.

De CD bevat negentien composities uit de jaren 1916-1923 van de in Den Haag werkzame Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, een pianist en componist uit de tijd van de Haagse Schildersschool en van schrijvers als Louis Couperus. De impressionistische klankschilderingen van bloemen, vogels, landschappen en oude kastelen tekenen de componist als een romantische toondichter, die sterk beïnvloed was door het Franse impressionisme en het destijds heersende oriëntalisme. De presentatie wordt verlevendigd met verhalen en beelden van de componist. De laatste compositie Van Bloemen en vogels is van de hand van Albert Brussee als eerbetoon aan Bernhard van den Sigtenhorst Meyer.

Na de pauze staat het boek In het voetspoor van Franz Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa centraal. Liszt-kenner Albert Brussee  neemt u mee op een sprookjesachtige reis naar de Oekraïne en het landhuis van Liszts tweede grote liefde, Carolyne von Sayn-Wittgenstein. Ten zuidoosten van Parijs ontdekte hij de ruïne van het verloren gewaande kasteel van zijn eerste minnares, Marie d’Agoult. In Normandië vond hij het landgoed van de steenrijke belastinginspecteur Jacques de Reiset, bij wie  de jonge Franz Liszt ruim zes weken in quaretaine is gegaan in verband met een cholera-epidemie. In het voetspoor van Liszt  bevat waardevolle muziekwetenschappelijke correcties en aanvullingen op de officiële Liszt-literatuur. Daarnaast is het vooral een boeiend reisverslag vol avontuurlijke, en vermakelijke verhalen. Albert Brussee maakte ook talrijke foto’s tijdens zijn speurtochten; het boek is rijk geïllustreerd met 248 kleurrijke illustraties. Ter gelegenheid van deze feestelijke presentatie is de CD te koop voor het gereduceerde tarief van 15 euro, het boek voor 37,50 euro.

www.albertbrussee.nl

Toegang 20 euro/Stadspas 17, 50 euro, studenten 10 euro

Locatie

Albert Brussee

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
16 okt 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht